(Video): Zbog eksplozije u Austriji, bez plina ostale Italija, Slovenija i Mađarska – kolaps prijeti i Velikoj Britaniji

Zbog eksplozije na razdjelnoj plinskoj stanici, 50 kilometara od glavnog austrijskog grada Beča, gdje se nalazi jedno od najvećih europskih plinskih skladišta, prekinute su isporuke plina iz Austrije u Italiju, Sloveniju i Mađarsku. Prema informacijama Bloomberga, poginula je jedna osoba, a 18 ih je ranjeno. Austrijski regulator E-Control priopćio je tom mediju, kako se isporuke plina u Njemačku nastavljaju.

Plinski hub Baumgarten pripada tvrtci OMW i jedan je od najvećih u Europi. Preko njega se dostavlja deset posto ukupnog plina za potrebe EU, između ostalog i onog ruskog.

„Trenutačno tvrtka radi na preraspodjeli plina i čini sve što je moguće kako bi osigurala neprekinutu isporuku plina svojim klijentima u tom transportnom smijeru“, priopćio je ruski „Gazprom Export“.

Bloomberg navodi kako je ova eksplozija zaustavila rad plinovodnog sustava Sjevernog mora i da zato može stradati i Velika Britanija. Stanje je tim gore jer su u toj državi ove godine zatvorili plinsko skladište, koje je osiguravalo 10% tamošnjih potreba za „plavim energentom“. Iz norveškog plinovodnog sustava priopćili su kako povećavaju proizvodnju plina na bušotini Trol, kako bi povećali isporuke. Također se povećavaju proizvodnja i isporuke i iz nalazišta i skladišta u Nizozemskoj i Belgiji. Stanje je tim gore zbog velikog zimskog vala koji je ovih dana pogodio Zapadnu Europu.

Cijene plina u Velikoj Britaniji drastično su skočile, gotovo za 23%. Sada se plin prodaje za cca 350 dolara za 1000 m3.

Glavni analitičar po pitanju prirodnog i ukapljenog plina u Wood Mackenzie, Massimo Di-Odourdo, izjavio je, kako je havarija, skupa s pridošlom zimom u Europu, povećala  potražnju za plinom koja u posljednje vrijeme nadvisuje prosječnu razinu za oko 10%.





Podsjećamo da su s dolaskom zime već ranije počeli problemi s opskrbom plina u Italiji. Operator plinovodnog sustava Snam proglasio je pred-izvanredno stanje. Iz Alžira se isporuke nisu mogle povećati, ruski plin ionako se isporučivao po maksimalnim količinama iz Austrije, a sam operator  nije mogao kršiti ograničenja koja se odnose na korištenje plina iz podzemnih skladišta. U slučaju pogoršanja stanja Snam to može učiniti. Stanje s deficitom plina u Italiji povezano je i s porastom spot cijena u regiji, koje su dosegle 390 dolara za 1000 m3.

Pritom isporuke ukapljenog plina ne mogu brzo riješiti problem njegovog deficita, koji se pojavio u nekoliko država EU. Kao i ranije, plin će preraspodjeljivati po alternativnim plinovodnim mrežama. LNG tanker iz Katara može stići u Veliku Britaniju tek za dva tjedna, iako bi isporuke s ruskog nalazišta „Yamal LNG“ „bilo moguće organizirati i za 5 dana“, navodi Bloomberg.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like