Zapadni mediji mijenjanju ton: rata između SAD-a i Rusije neće biti

Nakon gotovo cjelotjedne medijske histerije i informacija temeljenih  na različitim „provjerenim“ ili „anonimnim“ izvorima, o skorom američkom napadu na Siriju i mogućem odabiru meta koje će uključivati i ruske postrojbe i vojne objekte u toj zemlji (otvoreno su se spominjale čak i ruska zračna baza Hmeymim u koju se sklonio znatan broj sirijskih zrakoplova, kao i ruska pomorska baza u Tartusu), tonalitet izvješća zapadnih medija glede američko-ruskog sukoba počeo se mijenjati, a većina njih navodi nužnost početka deeskalacije.

Ovdje moramo podsjetiti  kako Geopolitika.news niti jednom do sada nije podlegla takvim medijskim i analitičkim stavovima (isto tako i po pitanju američko-sjevernokorejske krize u vrijeme njezinog ne tako davnog vrhunca), koji su, između ostalog, dominantni i u hrvatskom medijskom prostoru, te je, najviše kroz analize našeg urdnika Zorana Metera primirivala strasti i navodila kako nikakvog rata između dviju vojnih velesila neće, niti može biti.

Tako danas agencija Associated Press navodi kako je bivši američki predsjednik Jimmy Carter upozorio predsjednika Donalda Trumpa o opasnosti bilo kakvih vojnih akcija protiv Sirije, Rusije i Sjeverne Koreje: „Ja se molim za to da naša zemlja živi u mirnim uvjetima.“

Francuski mediji smatraju kako je američka prijetnja napadom na Siriju – pokušaj kažnjavanja Rusije zbog uspjeha njezine međunarodne politike. Tako je ugledni medij Le Figaro uvjeren kako je Francuskoj sada bolje učiniti korak unatrag. Tamošnja vojna analitičarka Caroline Galacteros navodi kako je sadašnji cilj priopćenja o Siriji kažnjavanje Rusije: za njezin uspjeh u vanjskoj politici, za njezinu želju za uspostavom mira u Siriji. Također se navodi, kako je tom cilju – izazivanju bijesa Moskve i izoliranju Rusije – prethodila i afera Skripal, koja je udarila temelj onome što se sada događa u Siriji.

Ovdje ćemo citirati riječi Zorana Metera  iz njegove analize za Geopolitika.news,  objavljene još 21. ožujka, nedugo nakon pokretanja afere Skripal i puno prije od najnovijih kriznih događaja u Siriji: „London sada Rusiju želi prikazati kao nelegitimnu državu, koja čak koristi i kemijsko oružje u svrhu ostvarivanja vlastitih interesa; koja eto, i u Siriji štiti „zločinca“ Assada koji nekažnjeno primjenjuje to isto kemijsko oružje. Rusija se time stavlja u poziciju države koja nema pravo na postojanje prema važećim normama međunarodnog prava. Ono što se Rusiji dogodilo sa zabranom sudjelovanja na zimskim olimpijskim igrama, sada joj se događa na političkoj areni, u režiji Velike Britanije. I ne bi me uopće čudilo, da se za koji mjesec osnuje novi međunarodni sud za Siriju, gdje bi se na optuženičkoj klupi mogli naći predsjednik Assad, ruski vojni i politčki vrh, Iran i td., a što bi onda predstavljalo pravni temelj za snažnu vojnu intervenciju međunarodne zajednice u Siriji zbog zaštite ugroženih ljudskih prava i sigurnosti tamošnjeg stanovništva.  Sada tog pravnog temelja za vojnu intervenciju nema nitko osim Rusije, koja u Siriji vojno djeluje na službeni poziv međunarodno priznate i legitimne vlade u Damasku. …“.

Britanski mediji upozoravaju Theresu May i savjetuju joj ne poduzimanje naglih mjera. A zastupnici konzervativci preporučili su joj ne poduzimanje nikakvih poteza bez odobrenja Donjeg doma britanskog parlamenta (iako se po britanskim zakonima premijer po pitanju uporabe britanske vojske za napad na neku zemlju ne mora savjetovati s parlamentom, i u slučaju napada na Irak i na Libiju oni su to ipak učinili i dobili tražena odobrenja, op. GN.).





Sky News objavio je rezultate istraživanja javnog mišljenja na pitanje, treba li se London priključiti SAD-u i izvršiti napad, ukoliko to dovede do sukoba s Rusijom? Većina Britanaca iskazala je negativan stav prema sudjelovanju svoje zemlje u vojnoj operaciji protiv Sirije. Gotovo polovica ispitanika, njih 48%, izjasnilo se da su protiv eskalacije, 13% odgovorilo je da ne zna kako premjerka treba postupiti, a 11% nije poduprjelo niti jednu od predloženih varijanti. Za napad na Siriju izjasnilo se svega 28% ispitanika.

Ali ono što je najvažnije, i Washington čini korak unatrag. Tako barem smatra švicarski medij Neue Zürcher Zeitung, koji piše slijedeće: „Emocije padaju, sada SAD mogu čekati rezultate istrage Organizacije za zabranu kemijskog oružja, stručnjaci te organizacije već su otputovali u Siriju. Osim toga, još je nedostatno američkih snaga u regiji za snažni napad.“

Američki mediji pišu o nelogičnosti poteza predsjednika Trumpa. Fox News (inače utjecajni medij pod nadzorom Republikanske stranke) tako spominje Trumpovu nedavnu najavu o povlačenju američke vojske iz Sirije, koja sada može doći u pitanje.





Podsjećamo: danas je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitry Peskov izvjestio kako ruska i američka vijska u Siriji i dalje aktivno koriste ranije uspostavljene kanale veze za izbjegavanje međusobnih incidenata.

Sve to skupa ukazuje na smanjivanje mogućnosti sukoba dviju velesila na sirijskom tlu ili njezinom zračnom prostoru, što, naravno, nikako ne isključuje američke napade na pojedine ciljeve u toj zemlji, prije svega one od strane sirijske vojske i šijtskih postrojbi koje ratuju na njezinoj strani. Jer ovdje se sada prije svega radi, ne o strateškoj promjeni vojno-političkog stanja na sirijskom terenu (do kojeg neće doći), već o očuvanju ugleda dviju vojnih velesila u očima svoje i međunarodne javnosti, i iznalaženju po obje strane prihvatljivih modaliteta izlaska iz nastale situacije, jer je očito kako se Rusija nije povukla i prestrašila na Zapadu pokrenute široke političko-medijske proturuske akcije.  U svemu tome najmanje su važni stvarni rezultati istraživanja navodnog kemijskog napada, koji će ionako, u slučaju nastavka eskalacije, biti protumačeni na način kako to sukobljenim stranama u sporu bude odgovaralo – za jedne će biti objektivni, a za druge neistiniti i pristrani.

Zoran Meter: BRITANSKO TROVANJE ODNOSA S RUSIJOM

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like