Zaokret Macrona nakon posjete Pekingu: Želi europsku politika prema Tajvanu neovisnu o direktivama Washingtona

Francuski predsjednik Emmanuel Macron inzistirao je na neovisnosti Europe od Sjedinjenih Država kada je riječ o politici prema Tajvanu.

Macron je to odgovorio novinarima nakon trodnevnog posjeta Kini, izvijestio je francuski list Les Echos. Predsjednik je rekao da Europa mora smanjiti svoju ovisnost o SAD-u u svojoj politici prema Kini i Tajvanu. Francuski čelnik istaknuo je važnost strateške autonomije Europe i dodao da bi bilo riskantno da se kontinent nađe uvučen u krize koje nisu njegove.

Za Macrona, strateška autonomija je priznati neslaganje sa SAD-om, ali imati i europsku strategiju o Ukrajini, Kini ili sankcijama. “Najgora stvar za pomisliti bila bi da mi Europljani moramo biti sljedbenici ove teme i prilagoditi se američkom tempu ili kineskoj pretjeranoj reakciji”, rekao je. Macron je također dodao da je “ključ manje ovisnosti o Amerikancima jačanje naše obrambene industrije i dogovor o zajedničkim standardima”. Predsjednik je rekla da Europa nema fosilnih resursa, a prava borba će u sljedećih 10 do 15 godina biti zaokret prema nuklearnoj i obnovljivoj energiji, kao i energetsko “otriježnjene”.

Komentari

komentar

You may also like