Zajednička europska vojska je bitan preduvjet: Tvrdi talijanski ministar

Europska unija trebala bi formirati vlastitu kombiniranu vojsku koja bi mogla igrati ulogu u očuvanju mira i sprječavanju sukoba, rekao je talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani. Tajani je u intervjuu za talijanski list La Stampa rekao da je bliža europska suradnja u obrani prioritet stranke Forza Italia koju vodi.

Foto: EPA / Fabio Frustaci / Hina

Veća autonomija Europske unije

“Ako želimo biti mirotvorci u svijetu, trebamo europsku vojsku. A to je temeljni preduvjet da bismo mogli imati učinkovitu europsku vanjsku politiku”, rekao je u danas objavljenom intervjuu. “U svijetu s moćnim igračima poput Sjedinjenih Država, Kine, Indije, Rusije – s krizama od Bliskog istoka do Indo-Pacifika – talijanske, njemačke, francuske ili slovenske građane može zaštititi samo nešto što već postoji, prije svega Europska unija”, dodao je.

Europska obrambena suradnja sve je više kao tema na političkom dnevnom redu od ruske invazije na Ukrajinu prije gotovo dvije godine. No,trenutno je primarni trud europskih čelnika usmjeren na širenje NATO-a, pri čemu se članica EU-a Finska pridružila savezu prošle godine, a Švedska je također na putu da postane članica.

Tajani je također rekao da bi 27-člana EU trebala racionalizirati svoje vodstvo i imati jedno predsjedništvo, umjesto sadašnje strukture predsjednika Europskog vijeća i predsjednika Europske komisije. Ministar vanjskih poslova postao je čelnik Forza Italia nakon smrti Silvija Berlusconija prošle godine. Izbori za Europski parlament u lipnju bit će prvo mjerilo popularnosti stranke nakon gubitka karizmatičnog i kontroverznog bivšeg čelnika.

Novo-stara ideja

Iako se o ideja zajedničke europske vojske pojavila još 1950-tih, od ruske invazije na Ukrajinu, čelnici EU je sve glasnije spominju. Krajem ožujka 2022. države članice Europske unije složile su se oko okvirnog dokumenta koji se naziva Strateški kompas za sigurnost i obranu. Tada je načelno dogovorena uspostava Europskih snaga za brzo djelovanje (EU Rapid Deployment Capacity), skupine od 5000 vojnika koju bi činile kopnene, pomorske i zračne postrojbe koje bi brzo djelovale i ovisno o krizi mogle zamijeniti bilo koje stalne snage. Ideja je bila da se ova skupina uspostavi do kraja 2025., ali zasad nema naznaka da će to zaista biti tako.





Nedavno je poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak oštro kritizirao tu ideju, uz tvrdnju da za tu svrhu već imamo NATO savez.

Poljska: Ideja zajedničke europske vojske je “imaginarna” i za tu svrhu već imamo NATO





Komentari

komentar

You may also like