WSJ: Turska akcija u Siriji iznenadila SAD

Nedavno je američki The Wall Street Journal objavio članak o turskoj vojnoj akciji u Siriji koja je iznenadila SAD ( http://www.wsj.com/articles/turkish-offensive-on-islamic-state-in-syria-caught-u-s-off-guard-1472517789), a tekst se zasniva na informacijama dobivenim od strane američkih i turskih službenika.

Kada je turska vojska prošlog tjedna započela napad na sjever Sirije, Pentagon je službenim priopćenjem odobrio tu akciju, izjavivši, kako je stupanj suradnje između Washingtona i Ankare visok.

Ali iza kulisa, suradnja između NATO partnera doživjela je krah na visokoj razini“, konstatira WSJ. Narušavanje usuglašenog djelovanja Washingtona i Ankare pojačava napetost u odnosima i raznoglasjima započetim nakon pokušaja državnog udara u Turskoj u mjesecu srpnju, kaže američka novina.

WSJ je istražio povijest pregovora između Washingtona i Ankare o mogućoj zajedničkoj vojnoj operaciji u Siriji, koji su započeli u proljeće 2015. godine.

U lipnju 2015. godine turski predsjednik Recep T. Erdogan izrazio je spremnost za slanje 2 tisuće svojih vojnika u pograničnu sirijsku zonu. Osim toga, računao je na američke specijalne postrojbe, ali je Washington hladno reagirao na tu ideju.

Umjesto kopnene operacije Ankara i Washington su dogovorili pružanje potpore za nekoliko tisuća boraca sirijskih oporbenih snaga posredstvom zrakoplovstva i topništva.





Nakon toga pregovori su zaustavljeni: šefovi Pentagona i pojedini turski generali su zaključili kako Ankara, vjerojatno, ne može mobilizirati dovoljno dragovoljaca za najavljenu misiju.

Nakon toga, u sirijski sukob umješala se Rusija (30. rujna bit će godina dana od ruske zračne akcije u Siriji, op. GN.), te je zajednička operacija odbačena je kao neizvediva – poglavito nakon turskog obaranja ruskog bombardera na sirijsko-turskoj granici.

Prošle zime američko-turski pregovori su obnovljeni, a u ožujku je Ankara Pentagonu dostavila spisak od 1800 sirijskih pobunjenika koje je ona, po riječima izvjesnog predstavnika službene Ankare, bila spremna aktivirati u operaciji protiv „Islamske države“.





Nakon srpanjskog pokušaja državnog udara u Turskoj, američki vojni vrh je izjavio kako ne želi krah suradnje s Ankarom u borbi protiv „IS“, neovisno o povećanim raznoglasjima.

Nakon što se g. Erdogan u kolovozu susreo s g. Putinom, Turska je u Rusiju otpravila vojnu delegaciju, kako bi s ruskim kolegama razmotrila svoju vojnu operaciju u Siriji (Geopolitika.news o tome je izvjestila još tjedan dana prije početka turske operacije). Po riječima visokih turskih dužnosnika, Moskva je uvjerila Ankaru kako turske snage neće doći pod udar ruskih zrakoplova ukoliko prijeđu sirijsku granicu.

13. kolovoza sirijski Kurdi su, uz potporu SAD-a, oslobodili od ISIL-a grad Manjib – strateški važnu točku za opskrbu između „prijestolnice „IS“ Rakke i Turske. Nakon toga, piše WSJ, Ankara i Washington su izrazili zabrinutost, navodno zbog toga što su se kurdske postrojbe usmjerile prema sjeveru tj. granici s Turskom. Anakara je pritom dala svoju suglasnost za navedenu akciju u Manjibu, dobivši od Washingtona jamstvo kako će Kurdi napustiti taj grad nakon njegovog čišćenja od terorističkih ostataka, i da će se vratiti na svoj teritorij istočno od rijeke Eufrat.

17. kolovoza Ankara je počela pripremati sirijske pobunjenike sukladno planu iz mjeseca ožujka, međutim Kurdi su, prema informacijama turskih vlasti, kao svoj sljedeći cilj proglasili ne Rakku već Džarablus – grad na granici s Turskom, okupiran od strane boraca „IS“.

20. kolovoza u Turskoj se pojavio novi povod za bržim otpočinjanjem svoje vojne operacije: teroristički napad, pretpostavlja se, izvršen od strane „IS“, na svadbi u pograničnom turskom gradu, u kojem je poginulo više od 50 osoba. Prema informacijama američkih i turskih službenika, vojne snage željele su pokazati g. Erdoganu svoju odlučnost i odanost, poglavito nakon pokušaja prevrata.

Suglasno planu Ankare, turske specijalne postrojbe morale su ući u sirijski grad Džarablus zajedno s Amerikancima, koji bi koordinirali zračne napade i djelovanja u akciji sirijske oporbe.

Početkom prošlog tjedna Pentagon je odobrio taj plan, piše WSJ, i počeo razmatrati detalje operacije s Bijelom kućom. SAD se spremao uključiti u akciju sa svojih 40 komandosa. Pentagon je očekivao brzi odgovor, međutim, Bjeloj kući su „bili nužni odgovori na određena pitanja“ prije određivanja plana kako nastaviti dalje. U stavrnosti, SAD je zanimala zaštita američkih specijalaca u okviru operacije, u kojoj su mogli sudjelovati borci povezani s „Al-Qaidom“, kaže se u tekstu WSJ. A Turci su željeli početi operaciju čim prije.

Dok je Bijela kuća čekala odgovore na svoja pitanja, Pentagon je želio uvjeriti Ankaru da SAD-u da još malo vremena. Osim toga, SAD je želio uložiti napore, da Kurdi odu s teritorija na kojem će djelovati turski vojnici.

U večer 23. kolovoza Bijela kuća je izjavila o svojoj namjeri da idućeg dana provede razgovor na visokoj razini glede razmatranja prijedloga iz Pentagona. Ali u noći na 24. kolovoza Turska je započela svoj napad, ne izvjestivši o tome Washington.

Kada su na tursko-sirijskoj granici započele borbe između turskih snaga i kurdskih postrojbi koje neposredno podupiru Amerikanci, Washington je istupio s „neočekivano oštrim“ pozivima objema stranama za zaustavljanje vojnih djelovanja.

Prema riječima službenih predstavnika Bijele kuće, oni su u ponedjeljak upozorili turski vojni vrh o tome, da neće pružiti zračnu potporu za njihove postrojbe koje se kreću prema jugu, dublje u sirijski teritorij. Dijelovima turske vojske koji se budu pokrenuli u smjeru zapada uz tursko-sirijsku granicu i suprostavljali se tamošnjim snagama „Islamske države“, američko zrakoplovstvo nastavit će pružati potporu.

Washington je Kurdima kazao kako i za njih vrijedi isto – potpora američkih zrakoplova ovisit će o smijeru njihovih akcija.

U ponedjeljak je šef Pentagona Ashton Carter (ministar obrane) izjavio, kako su kurdske postrojbe počele povlačenje na istok, snižavajući stupanj napetosti u odnosu na turske vojnike.

Prema riječima službenih predstavnika SAD-a, oni se brinu da turski vojnici sada u Siriji ne olakšaju život borcima „Islamske države“, navodi američki medij WSJ.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like