WSJ: SAD nastavlja kupovinu ruskih raketnih motora RD-180

United Launch Alliance (ULA), zajednička tvrtka kompanije „Boeing“ i “Lockheed Martin“, još ne može otkazati kupovinu ruskih raletnih motora RD-180 i zamijeniti ih adekvatnim američkim koji su još u razvoju, barem do sredine 2020.-ih godina.

Pentagon će nastaviti koristiti usluge ULA  te i dalje upotrebljavati ruske motore RD-180 za lansiranje američkih raketa „Atlas-5“, zbog tehničkih poteškoća s razvojem američkih raketnih motora, izvjestio je tamošnji utjecajni poslovni medij The Wall Street Journal, pozivajući se na izvor iz ULA.

Neovisno o željama američkih političara za „čim skoriji“ prekid uvoza ruskih raketnih motora „zbog nacionalne sigurnosti“, učiniti to u bližoj budućnosti nije moguće, navodi WSJ.

Čitav niz izvora tog medija iz tvrtke ULA, izjavio je, kako će Pentagon produžiti koristiti upravo ruske motore RD-180 za let raketa „Atlas-5“ do 2024.-2025.g. Pritom  pojedini drugi izvori ovog medija navode kako će taj rok trajati čak do 2018. godine.

Glavni američki problem je taj, da privatne tvrtke Blue Origin i SpaceX kasne od planiranih rokova izgradnje novih raketnih motora. Jedan od vlasnika dviju tvrtki svojedobno je izjavio kako će raketa Falcon Heavy, koja bi trebala zamijeniti ruske motore, biti lansirana još 2013. godine. Ali njezino prvo probno lansiranje trebalo bi se održati tek u studenom 2017.g. ali je osnivač tvrtke SpaceX već ranije upozorio kako „postoji velika vjerojatnost da raketa neće moći dosegnuti planiranu orbitu“.

Geopolitika. News bi spomenula  još jedan aspekt ovog američkog problema, a to je, da će njihova planirana raketa biti znatno skuplja od ruske inačice, a kvaliteta upitna. Stoga brojni analitičari koji prate ovu tematiku postavljaju pitanje o svrsishodnosti pokrenutog američkog projekta. Jer, iako je s točke gledišta današnjeg geopolitičkog stanja u svijetu i odnosa na relaciji Moskva-Washington ovakvo razmišljanje američkih političara logički utemeljeno, isto tako se zna kako Moskva niti u jednom trenutku, čak i s obzirom na američke proturuske sankcije, nije razmišljala o prekidu isporuka svojih raketnih motora SAD-u. Sjedinjene Države njihov su najveći kupac i taj posao Rusima donosi veliku zaradu od koje bi im bilo glupo odustati. Naravno, po SAD ovo je pitanje vjerojatno i stvar prestiža i imidža, ali u biznisu je taj segment ipak manje bitan u odnosu na cijenu i kvalitetu konačnog proizvoda. Tako da ipak sa sigurnošću možemo smatrati kako su informacije WSJ točne.





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like