WSJ: Njemačka od SAD-a moli sankcijske olakšice za svoje tvrtke koje rade s Rusima

Njemačka od SAD-a namjerava dobiti sankcijske olakšice za svoje tvrtke koje surađuju s ruskim tvrtkama ili fizičkim osobama koje su se našle pod udarom američkih sankcija, piše The Wall Street Journal.

Njemački ministar financija Olaf Scholz ovo pitanje namjerava razmotriti tijekom svog službenog boravka u SAD-u ovog tjedna. I kancelarka Angela Merkel će o ovoj temi razgovarati na susretu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u travnju.

Njemačke tvrtke pozivaju kancelarku Merkel da od SAD-a traži osiguranje uvjeta njemačkim tvrtkama koje posluju u Rusiji da ne stradaju od sankcija zbog pogoršanja američko-ruskih odnosa. Nove američke sankcije uvedene su protiv niza ruskih tvrtki i osoba, uključno i državnih službenika i predstavnika krupnog biznisa. Zabrana za vođenje biznisa s tim tvrtkama i osobama širi se na organizacije i tvrtke koje rade na američkom tržištu.

Među njemačkim tvrtkama koje rade s ruskim firmama koje su pod udarom sankcija, nalaze se i Siemens AG, Daimler AG i Volkswagen AG. Nijemci se boje da proturuske sankcije mogu ugroziti i plinovodni projekt „Sjeverni tok 2“, kao i bankarsko financiranje novih projekata u Rusiji. Sve to skupa Njemačku može koštati jako puno, a gubitci mogu iznositi stotine milijuna eura.

Predstavnik tvrtke Uniper SE, koja sudjeluje u projektu „Sjeverni tok 2“, izjavio je slijedeće: „Mi imamo vrlo loš predosjećaj u odnosu na sadašnju sankcijsku spiralu.“

Trgovinska razmjena između Njemačke i Rusije u 2017.g. povećala se na 54,5 milijardi eura, u odnosu na 45 milijardi eura koliko je iznosila 2016.g., i to neovisno o proturuskim sankcijama. Njemačke investicije u Rusiji premašile su 20 milijardi eura.





Njemački Istočni komitet (Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft), koji predstavlja interese velikih njemačkih tvrtki koje rade u Rusiji i Istočnoj Europi, traži  zaštitu tih tvrtki. Njemački industrijalci smatraju kako SAD mogu učiniti iznimke za plinovod „Sjeverni tok 2“ i ruske investicije, pokrenute prije uvođenja sankcija.

Američki ministar financija ovlašten je davati dozvole tvrtkama za vođenje poslovanja s onim tvrtkama ili osobama koje se nalaze pod sankcijama.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like