Wang Yi kazao da Globalni jug više nije tiha većina

Ovih se dana s pozornošću prate događaji na i u svezi zasjedanja Svekineskog narodnog kongresa (najvišeg zakonodavnog tijela Kine) u njegovom 14. sazivu.

Iako se on tradicionalno primarno bavi ekonomskim pitanjima odnosno planovima gospodarskog razvoja zemlje u idućem razdoblju, itekako se osluškuju i izjave visokih kineskih dužnosnika koje se odnose na vanjsku politiku s obzirom na nikad složenije globalno geopolitičko stanje i procese oko novog preustroja svijeta koji su u tijeku.

Ništa čudno: upravo o njima ponajviše ovisi i ekonomija i razvoj kako Kine, tako i čitavog svijeta u kojem je ukupni udio i značaj te zemlje vrlo velik.

Wang Yi (Foto: EPA/FABRICE COFFRINI / Hina)

Globalni jug kao „izvor nade“

Jednu od izjava takvog karaktera danas je dao i kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi, nazvavši globalni Jug izvorom nade u reformi svjetskog poretka.

“Globalni jug više nije tiha većina. Postao je ključna snaga za reformu međunarodnog poretka i izvor nade dok svijet prolazi kroz duboke promjene neviđene u (ovom) stoljeću.” – rekao je kineski šef diplomacije.

Kina se raduje daljnjem promicanju jedinstva i suradnje među zemljama u razvoju kako bi se ojačala moć Juga i zajednički stvorio živahni “južni trenutak” u globalnom upravljanju – kazao je Wang Yi i dodao kako se “Peking zalaže za ravnopravan, uredan multipolarni svijet i uključivu ekonomsku globalizaciju koja koristi svima”.





Kineski ministar: ‘SAD ima pogrešnu percepciju Kine. Želimo jačati suradnju s Rusijom’

 





Komentari

komentar

You may also like