(Video) Objavljeni detalji o ruskoj isporuci sustava S-300 Siriji

Ruski medij Kommersant objavio je pojedinosti oko moguće ruske isporuke Siriji protuzračnog sustava S-300 „Favorit“, naglasivši, kako je to pitanje praktički riješeno.

Prema informacijama dobivenim od strane neimenovanih izvora, stvar je još samo čisto političke odluke. Sustav S-300 planira se isporučiti Damasku u okviru pružanja vojno-tehničke pomoći, jer „Sirija za njihovu kupovinu nema novca“.

Novina piše, kako će komponente protuzračnog sustava S-300 ubrzo biti dostavljene u Siriju ili vojnim transportnim zrakoplovima ili brodovima ruske flote.

Ukoliko se to dogodi, sustav S-300 „Favorit“ postao bi dio ešaloniziranog sustava sirijske protuzračne obrane zajedno sa starim sovjetskim, moderniziranim sustavima S-125, S-200, „Buk“, „Kvadrat“ i „Osa“. Do potpunog stavljanja u operativnu uporabu sustava S-300 ipak će morati proći još do tri mjeseca od trenutka isporuke, jer će ruski instruktori u tom vremenu morati obučiti sirijske stručnjake koji će dobivene sustave opsluživati.

Podsjećamo: ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov izjavio je 20. travnja kako Rusija više nema moralnih obveza koje bi sprječavale isporuku takvog oružja Siriji. Osim toga, Rusija je u međuvremenu sustav S-300 isporučila i Iranu, koji ih je u operativnu uporabu stavio u srpnju 2017. godine, temeljem ugovora potpisanog još 2007.g. Rusija je dugo godina odugovlačila s ispunjenjem svojih ugovornih obveza prema Teheranu glede isporuke sustava S-300 kojeg je ovaj platio, upravo zbog tzv. moralnih obveza koje su pred nju po tom pitanju stavili SAD, kao i Izrael. Ali zahladnjenjem američko-ruskih odnosa Moskva je izgubila sve prijašnje iluzije o svom „mjestu pod suncem“ u okviru američkih geostrateških i geopolitičkih planova.

S-300 je još uvjek moćno protuzračno oružje koje Rusija tek od nedavno mijenja suvremenijim sustavima S-400. Iako je „pročitan“ od strane zapadnih vojski jer ga u oporabi imaju brojne zemlje svijeta, nesumnjivo je i dalje vrlo ozbiljan protivnik za njihove raketne sustave i vojne zrakoplove. To potvrđuje i činjenica da se Izrael (ne)službeno oštro protivi ruskoj isporuci sustava S-300 Siriji, a nemali broj tamošnjih vojnih analitičara upozorava kako ih je izraelska vojska spremna uništiti čim se pojave na sirijskom tlu, što dovoljno govori o stupnju izraelske zabrinutosti.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like