(Video) Erdogan: „Izrael je teroristička država“, … „Jeruzalem treba proglasiti glavnim gradom Palestine“

Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan predložio je danas proglašenje Jeruzalema glavnim gradom Palestine. Sjedinjene su države „zgazile međunarodno pravo“, priznavši Jeruzalem kao glavni grad Izraela, kazao je turski vođa.

„Dovoljno je tamo proći nekoliko koraka, kako bi se shvatilo da se grad nalazi pod okupacijom. Izrael je teroristička država. Teroristi-vojnici hvataju djecu i bacaju ih u zatvore“, izjavio je Erdogan, u svom govoru na izvanrednom samitu Organizacije za islamsku suradnju (OIC), koji se u srijedu održava u Istanbulu (Turska trenutačno predsjeda tom organizacijom).

Erdogan je pozvao na priznanje Jeruzalema glavnim gradom „okupirane Palestine“ i zahvalio se državama koje su osudile odluku Donalda Trumpa.

„Vjerujem kako će 196 država-članica UN-a pokazati svoj ispravan stav. Sjedinjene Države mogu biti snažna nuklearna zemlja. Ali njihov nije čitavi svijet“, naglasio je turski vođa.

Zanimljiva reakcija na Erdoganove oštre riječi stigla je iz službene Moskve. U Kremlju su izjavili kako Erdoganov stav nije u skladu ruskim. Pri tom treba podsjetiti kako je ruski predsjednik Putin izjavio da je jednostrana odluka o statusu Jeruzalema neprihvatljiva i da se moraju obnoviti izraelsko-palestinski pregovori, pri čemu se moraju uvažavati rezolucije UN-a u odnosu na to pitanje.

Rusija distanciranjem od oštre Erdoganove retorike ali i ne prihvaćanjem jednostrane Trumpove odluke o statusu Jeruzalema, sebe ne želi svrstati ni na jednu od sukobljenih strana, već si deklarativnim pridržavanjem načela međunarodnog prava otvara mogućnost za posredničku ulogu u budućem pregovaračkom procesu iz kojeg su se Sjedinjene Države sada, zapravo, same isključile, neovisno o tome što američka administracija poziva na nastavak pregovora u smislu da se u stvarnosti „ništa nije promijenilo“. S takvim stavom, da se ništa nije promijenilo, teško se složiti, o čemu svjedoče brojne reakcije diljem islamskog svijeta, kao i negativni stavovi velikog dijela međunarodne zajednice o tom Trumpovom potezu, uključno i samog UN-a i njegovog glavnog tajnika Antonia Guterresa. Osim toga, s palestinske strane odaslan je i poziv na početak treće intifade te raste broj incidenata, uključno i onih oružanih, između Palestinaca i izraelskih snaga sigurnosti. Podsjećamo također, kako je prije dva dana u iznenadnu mini-turneju po Izraelu susjednim zemljama – Siriji, Egiptu i Turskoj – stigao ruski predsjednik Putin koji je razgovarao s čelnicima tih zemalja, između ostalog i po pitanju Jeruzalema u kontekstu spomenute Trumpove odluke. Moskva, svakako, ima jak utjecaj i na Tel Aviv ali je pitanje, je li on i dostatan za pokretanje novog pregovaračkog procesa, poglavito ukoliko bi se odvijao pod „ruskom kapom“. Ali također je činjenica i to, da je Rusija u ovom trenutku jedina od velikih sila koja ima dovoljno snažan utjecaj na obje sukobljene strane, uključno i njihove izvanjske pokrovitelje.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like