Venezuela i Rusija se dogovorile o restrukturiranju duga

Rusija i Venezuela potpisale su sporazum o restrukturiranju duga, a radi se o 3,15 milijardi dolara koje ta zemlja duguje Rusiji. Rok otplate je produžen na 10 godina. Rezultat je to velikih teškoća u otplati dugova od strane Caracasa, zbog kojih su pojedine rejting agencije Venezuelu svrstale u kategoriju predbankrotnog stanja, o čemu smo i pisali prije nekoliko dana.

Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro već je ranije izjavio kako su Moskva i Caracas postigli sporazum o refinanciranju i restrukturiranju venecuelanskog duga i da će ga ovog tjedna potpisati.

Ovu vijest potvrdilo je 15. studenog i rusko Ministarstvo financija, navevši, kako se „radi o potpisivanju međuvladinog sporazuma usmjerenog na restrukturiranje venecuelanskog duga prema Rusiji“.  Nove rate isplate duga produljene su na 10 godina, „iznos kojih je prvih šest godina minimalan“. Restrukturiranjem duga se očekuje polagano povećanje plaćanja, a uvjet za start restrukturiranja je isplata značajne sume odjednom. Postoji i drugi uvjet – provedba isplata ruskim izvoznicima za već ostvarene isporuke u Venezuelu.

Rusija je najveći kreditor Venezuele. Ona je 2011.g. toj državi dodijelila kredit u iznosu od 4 milijarde dolara za financiranje isporuka ruskih roba. U 2014. godini Venezuela se opet obratila Rusiji za produljenje roka korištenja kredita. U rujnu 2016.g. Rusija je odobrila projekt protokola o unošenju promjena u sporazum o davanju kredita Venezueli, sukladno kojem se dug u iznosu od 2,84 milijarde dolara konsolidira i gasi jednakim polugodišnjim tranšama tijekom tri godine, počevši od ožujka 2019.g.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like