Veliki obrat: Tillerson Sjevernoj Koreji predlaže početak pregovora bez prethodnih uvjeta

Američki državni tajnik Rex Tillerson predložio je početak neposrednih pregovora sa Sjevernom Korejom bez postavljanja preduvjeta, time odstupivši od ključnog američkog zahtjeva, da se Pjongjang najprije suglasi s tim da njegovo odbacivanje nuklearnog arsenala bude dio bilo kojih pregovora.

Nova diplomatska inicijativa Rexa Tillersona počinje svega dva tjedna nakon što je Sjeverna Koreja izvjestila o svom uspješnom testiranju interkontinentalne balističke rakete (IBR), koja može dosegnuti bilo koju točku Sjedinjenih Država.

„Dajte da se jednostavno susretnemo“, rekao je u utorak, 12. prosinca, Tillerson u svom govoru u analitičkom centru Atlantskog vijeća u Washingtonu.

Naknadno je Bijela kuća objavila nejasno priopćenje, iz kojeg nije vidljiv stav predsjednika Donalda Trumpa ili njegova suglasnost s Tillersonovom inicijativom. Podsjećamo, Trump je, ne tako davno, otvoreno kazao kako Tillerson samo gubi vrijeme na dijalog sa Sjevernom Korejom.

Bijela kuća je priopćila kako „stavovi predsjednika u odnosu na Sjevernu Koreju nisu promijenjeni“ i da se Sjeverna Koreja ponaša opasno, čak i za samu sebe.

Sjevernokorejski režim je u međuvremenu obećao usvojiti odluke o daljnjem razvoju svog nuklearnog programa. Jučer je predsjednik te države Kim Jong-un izjavio, kako znanstvenici i radnici nastavljaju proizvodnju „modernog oružja i opreme“ za učvršćenje nuklearne snage po pitanju kvalitete i kvantitete.





Ponavljajući stari američki stav o neprihvatljivosti sjevernokorejskog nuklearnog programa, Tillerson je kazao kako su Sjedinjene Države „spremne razgovarati u bilo koje vrijeme, kada oni (Sjeverna Koreja) budu spremni za pregovore“, ali da najprije mora biti „razdoblje tišine“ bez atomskih i raketnih testiranja.

Bilo kako bilo, radi se o znatnom odstupanju Stete Departmenta od dosadašnje politike i retorike Bijele kuće. U svakom slučaju brzo ćemo doznati solira li Rex Tillerson po ovom pitanju i „čisti“ li na ovaj način State Department posljedice Trumpove agresivne politike i retorike, isprovocirane identičnom retorikom sjevernokorejskog vođe, ili se radi o sinkroniziranoj diplomatskoj operaciji Bijele Kuće i Ministarstva  vanjskih poslova kroz oprezno odašiljanje signala Pjongjangu za moguću pripremu neposrednog dijaloga. Naravno, u pozadini svega mogu stajati i zakulisne diplomatske aktivnosti Sjedinjenih Država s Kinom i Rusijom. Ne treba zaboraviti niti na nedavne Trumpove riječi, kako se nada, da će, nakon Sirije, Rusija pomoći u riješavanju sjevernokorejskog problema. U svakom slučaju, američka vojna opcija, kao način njegovog riješavanja, sve je dalja, kao što je Geopolitika.News, uostalom, tvrdila od samog početka zaoštravanja korejske krize, intenzivirane nakon ustoličenja nove američke administracije.

 





 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like