Velika Britanija i Francuska zajedničkim snagama protiv Rusije

Nastavlja se novi hladnoratovski „igrokaz“ oko afere trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeya Skripala i njegove kćeri Julie u Velikoj Britaniji. Tako je u četvrtak, 15. ožujka, ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov, nakon jučerašnje objave britanske premijerke Therese May o protjerivanju 23-ojice ruskih diplomata iz te zemlje, najavio sličan ruski potez u odnosu na tamošnje britanske diplomate, a što će uslijediti „brzo“.

Čitava ova i više nego čudna afera, kojom se, tako reći, od prve minute od pronalaska obamrlih tijela otrovanog dvojca kao krivac za uporabu kemijskih otrova, bez ikakve prethodne temeljite istrage u okviru međunarodno propisanih mjera u takvim slučajevima, a kamo li čekanja nalaza ekspertiza i njezinih rezultata, optužila Rusija, sve više izaziva sumnje, kako u britanskoj javnosti tako i dijelu tamošnje političke elite. Štoviše, ta afera sada poprima razmjere širenja nove proturuske histerije od strane britanskog državnog vrha, a ona će se, nesumnjivo, ubrzo „preliti“ i na političku elitu britanskih zapadnih saveznika u sklopu aktualnih geopolitičkih previranja na globalnoj razini.

Danas je britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson izjavio kako Rusija ugrožava „samu arhitekturu globalne sigurnosti“ te je pozvao sve „odgovorne“ zemlje na zauzimanje principijelne pozicije u odnosu na takvo ponašanje.

„U svojstvu stalnog člana Vijeća sigurnosti UN-a Rusija ima posebnu obvezu pridržavanja pravila pozitivnog međunarodnog ponašanja. Kada ona čini upravo suprotno i krši ta pravila, Kremlj ugrožava samu arhitekturu globalne sigurnosti. Sve odgovorne zemlje  obvezne su zauzeti principijelnu poziciju u odnosu na takvo ponašanje“, navedeno je u intervjuu Borisa Johnsona američkoj novini The Washington Post, nedugo nakon što je britanska vlada objavila namjeru protjerivanja ruskih diplomata. „Ja taj incident interpretiram kao element nerazumnog ponašanja predsjednika Vladimira Putina“, kazao je Johnson u svom intervjuu WP-u, i dodao, kako Rusija ulaže velike napore za prikrivanje slučajeva primjene kemijskog oružja od strane  sirijske vlade i da bi on to „povezao“ s „kemijskim napadom na britanski teritorij“.

Nije trebalo dugo, danas se na tu temu oglasio i francuski predsjednik Emmanuel Macron, izjavivši, kako će slijedećih dana objaviti mjere koje će Francuska poduzeti protiv Rusije u svezi s trovanjem Sergeya Skripala i njegove kćeri u Velikoj Britaniji.

Ne treba sumnjati kako će na istom tragu djelovati i nova njemačka vlada na čelu s novoizabranom (starom) kancelarkom Angelom Merkel, a pod ugrozom se mogu naći i njihovi zajednički energetski projekti, prije svega plinovod „Sjeverni tok-2“, o čemu se sve više govori. Upravo takve najave i najbolje svjedoče o tome koliko je Rusiji, stvarno, bilo „u interesu“ napraviti jedan tako nerazuman potez poput trovanja potpuno „iscjeđenog“ i po svih odavno nebitnog špijuna i time „rezati granu na kojoj sjedi“.





Podsjetimo: britanska premijerka Theresa May izjavila je, kako je moguće da Velika Britanija odustane od uvoza ruskog plina, a spominju se i mogućnosti zapljene ruskih aktiva. Bilo kako bilo, na održanoj izvanrednoj sjednici VS UN-a, koju je zatražio London, sinoć se nije dogodilo ništa spektakularno. Britanskog veleposlanika pri UN-u u optužbama protiv Rusije očekivano je podržala američka veleposlanica Nikki Halley, dok je ruski veleposlanik s ironijom replicirao takvim optužbama, da bi se sve završilo po onoj narodnoj „trla baba lan“. Međutim, iz čitave ove afere jasno je kako ona primarno ima dva cilja: utjecati na ruske predsjedničke izbore koji se održavaju u slijedeću nedjelju, i drugo, mobilizirati zapadne saveznike u proturuskoj retorici i poduzimanju praktičkih poteza tj. ujednačavanju njihovih sankcija prema Rusiji. Time se iznova želi postići nepostojeće puno jedinstvo zapadnih država po pitanju političkih stavova prema Rusiji i vratiti davno izgubljen pojam „kolektivni Zapad“, kako bi se, onda, jedinstveno krenulo u daljnje političko i gospodarsko (nadajmo se ne i vojno) nadmudrivanje i  razračunavanje sa svojim najvećim geostrateškim suparnikom – Rusijom.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like