Velika biznis-prilika za Srbiju na užas zelenih

Europska unija na sva zvona godinama nas uvjerava u svoju čvrstu ekološku orijentaciju, zelene politike, čistu energiju. Naravno, kada je riječ o njenom teritoriju tj. teritoriju država članica kriteriji i zakoni su vrlo strogi kada je zaštita okoliša u pitanju.

Ali čim se iziđe, barem i samo malo izvan okvira EU-a, više ništa nije isto, a spomenuti kriterij brzo ustupaju mjesto interesima krupnog kapitala. Upravo o ovom posljednjem svjedoči i današnja vijest.

Prema njoj će, kako se sada gotovo sa sigurnošću može reći, Srbija spasiti europsku industriju automobila, ali i stvoriti pretpostavke za jačanje geostrateške pozicije Srbije, što u uvjetima kakvi su danas u Europi i svijetu ima veliku važnost.

Čile najavio nacionalizaciju industrije litija

Vučić popustio na užas zelenih

Naime, kako piše britanski Financial Times, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pristao je na otvaranje rudnika litija, poznatog i kao “bijelo zlato”, u svojoj zemlji.





Tvornica će biti najveća u Europi. Dozvole za rudarenje prvi put su izdane 2022. godine, ali su u međuvremenu povučene. Problem su bili ekolozi koji su se oštro protivili gradnji.

Razvoj će provoditi australsko-britanska rudarska tvrtka Rio Tinto. I sve to dvije godine nakon što je Beograd otkazao projekt.





 

Vučić vjeruje u jamstva globalnog diva

Aleksandar Vučić u intervjuu je uvjeravao da su “nova jamstva” svjetskog rudarskog diva Rio Tinta i EU dovoljna da smire zabrinutost Srbije oko ekoloških standarda koje će tvornica u Jadarskoj dolini zadovoljiti. Predsjednik je dodao da će, ako se ispoštuju svi rokovi i “sve bude išlo prema našem planu ”, proizvodnja litija započeti 2028. godine.

“Vjerujemo da projekt doline Jadar ima potencijal postati imovina svjetske klase koja može poslužiti kao katalizator za razvoj lanca vrijednosti električnih vozila u Srbiji,” – komentirao je Rio Tinto ovaj događaj.

Podsjećamo da se litij aktivno koristi kao komponenta baterija za električna vozila i mobilne uređaje. Rudarstvo u Srbiji može pokriti 90% europske potražnje za ovim rijetkim Zemljinim metalom.

Kanada naređuje kineskim tvrtkama da im prodaju imovinu vezanu za “ključni” litij

Komentari

komentar

You may also like