V. Britanija intenzivira bilateralnu diplomatsku aktivnost s članicama EU uoči Brexita

Britanski ministar po pitanju izlaska Velike Britanije iz EU David Davis, boravi danas u službenom posjetu Litvi, gdje je razgovarao sa svojim domaćinom, premijerom Sauliusom Skvernelisom i ministrom vanjskih poslova Eduardom Rinkevichem.

Ministar Davis je nakon susreta s litvanskim ministrom Rinkevichem izjavio, kako izlazak Velike Britanije iz EU nije rastava već početak novih odnosa, dok je litvanski ministar kazao, da su njih dvojica predložila nastavak bilateralnih pregovora (napominjemo, da su se isti ministri početkom veljače već sastali u Londonu, op. GN.). Litva je, nastavio je dalje, zainteresirana za konstruktivne pregovore s V. Britanijom, bez suvišnih emocija. Pa iako će 27 država EU imati jedinstven stav oko Brexita, Litva ima i jasne vlastite interese, poglavito po pitanju njezine dijaspore u Britaniji, kao i očuvanju maksimalno dobrih uzajamnih trgovinskih odnosa, kazao je litavski ministar.

Britanski ministar je kazao kako Brexit nije razvod već početak novih, još suvremenijih odnosa i da London želi da EU bude snažna, uspješna i učinkovita.

Na novinarsko pitanje o navodnoj raspravi koja se u britanskoj vladi vodi o mogućem preusmjeravanju pomoći koju Britanija pruža državama Afrike i Azije prema Srednjoj i Istočnoj Europi, u tom smislu i pribaltičkim Republikama, ministar Davis je odgovorio kako „takvih rasprava nije bilo niti će ih biti“.

Geopolitika.News smatra, kako će Velika Britanija tijekom dvogodišnjih aktivnosti vezanim uz izlaz iz EU intenzivirati političke i diplomatske susrete sa državama EU na dvostranoj osnovi, poglavito prema zemljama tzv. nove Europe, i na taj način pokušati umanjiti vjerojatne negativne posljedice (prije svega po njezine gospodarske i financijske interese), koje bi mogla imati čvrstim i jedinstvenim stavom Bruxellessa po pitanju Brexita. Osim toga, London na taj način želi povećati vlastiti utjecaj na istočne zemlje EU (što će mu biti olakšano vođenjem samostalne vanjske politike, koja je do sada bila ograničavana beskrajnim kompromisima s drugim najjačim državama EU), i tako ograničiti utjecaj Njemačke koji je već i sada dominantan, a izlaskom Velike Britanije nesumnjivo bi se i povećao.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like