Usprkos iranskom protivljenju, Rusija će na sastanku OPEC+ predložiti povećanje proizvodnje nafte

Cijena nafte sada je uravnotežena, a tržišta mirno reagiraju na vijesti o mogućem povećanju proizvodnje u okviru OPEC+, izjavio je novinarima ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

„Ja mislim kako su cijene sada dovoljno uravnotežene. Vi vidite kako, čak i neovisno o tome što se ta informacija već davno nalazi u medijima, kako će se to pitanje razmatrati, tržište dostatno mirno reagira. I cijena – plus-minus dva dolara – zadržava se na razini  74-75 dolara“, kazao je ruski ministar odgovarajući na pitanje može li cijena nafte pasti u slučaju odluke o povećanju proizvodnje.

Na predstojećem sastanku OPEC+, koji će se održati 22. i 23. lipnja u Beču, Rusija će predložiti povećanje dnevne proizvodnje za 1,5 milijuna barela. Tržište i potražnja za naftom rastu, kazao je Novak.

Pri tom nije želio govorio o saudijskom stavu po tom pitanju, kazavši kako će njihov ministar sam govoriti, ali je ipak dodao kako je o tome razgovarao sa saudijskim ministrom energetike i da on također smatra kako ima prostora za povišenje proizvodnih kvota. Također nije kazao koliko bi Rusija mogla povećati proizvodnju nafte u odnosu na predloženih ukupnih 1,5 milijna barela, napomenuvši, kako će se o tome razgovarati nakon odluke OPEC+ i da će to ovisiti o mogućnostima svake od naftnih tvrkti koje sudjeluju na tržištu.

Podsjećamo: prije nekoliko dana pisali smo kako  je iranski predstavnik u OPEC-u Hossein Kazempour Ardebili, u svom nedavnom intervjuu za Bloomberg izjavio, kako „tri osnivača OPEC-a (Iran, Irak i Venezuela) namjeravaju blokirati“ želju  Rusije i Saudijske Arabije za povećanje proizvodnje „za što treba postići jednoglasje“. „Ako te dvije zemlje žele djelovati zasebno, to će predstavljati kršenje sporazuma o suradnji“, kazao je Ardebili.

Također smo naveli kako se između Rusije i Saudijske Arabije proteklih dana i tjedana odigravaju vrlo zanimljivi i intenzivni kontakti u sferi eneretike, prije svega oko usuglašavanja politike u proizvodnji nafte. Ovih je dana, po prvi put u povijesti dviju zemalja dogovoreno osnivanje izvjesnog zajedničkog tijela (s dobrom perspektivom da postane stalnog, a ne situacijskog karaktera) vezanog uz tu tematiku, što dvijema zemljama (ranije vrlo često na suprotnim stranama „barikada“ kada se radilo o proizvodnji nafte) omogućuje perspektivu za postizanje visokog stupnja utjecaja na sve zemlje proizvođače (i unutar OPEC-a i izvan njega, uključno i one brzo rastuće, poput SAD-a) ne samo po pitanju proizvodnje i cijena nafte, već i cijene plina koja se u glavnini formira u odnosu na cijenu nafte.





Problemi u OPEC-u: Saudijska Arabija i Rusija žele povećati proizvodnju nafte. Iran, Irak i Venezuela protiv?

 





 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like