Upozoravamo na šokantne snimke stradale jemenske djece u bombardiranju arapske koalicije

Kao posljedica zračnog napada arapske koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom, u regiji Al-Hodeida, na zapadu Jemena, poginulo je 12 civila, od kojih sedmero djece. Upozoravamo na šokantne kadrove posljedica tog bombardiranja koje je objavila video-agencija Ruptly.

Na snimci je vidljivo kako su žrtve napada i djeca do deset godina, a pretpostavlja se kako su sve žrtve članovi iste obitelji koja je bježala iz drugih kvartova zahvaćenih borbama.

Podsjećamo: vojna intervencija arapskih zemalja na čelu sa Saudijskom Arabijom u Jemenu počela je u ožujku 2014.g., a koalicijske snage bore se s borcima jemenskog šijtskog pokreta „Ansar Allah“ – hutima. I pored golemog nesrazmjera u vojnoj tehnici u korist arapske koalicije, ona nikako ne uspjeva slomiti otpor huta (iza kojih u osnovi stoji Iran) koji još uvijek drže veći dio bivšeg sjevernog Jemena, uključno i glavni grad Sanu. Točan broj žrtava tog brutalnog rata je nepoznat, a tijekom 2016.g. UN je upozoravao kako se radi o desetcima tisuća ubijenih ljudi.

Neovisno o tome, i SAD i mnoge europske države nastavljaju isporučivati suvremeno naoružanje Saudijskoj Arabiji, vrijedno više desetaka milijardi dolara. Samo prošle godine američki predsjednik Donald Trump u Rijadu je sa saudijskim vlastima zaključio sporazume i ugovore o isporuci najmodernijeg oružja u iznosu od golemih 109 milijardi dolara, a niz stručnjaka predviđa kako količina prodanog američkog oružja Saudijcima u bliskoj budućnosti može dosegnuti i nevjerojatnih 350 milijardi dolara.

Spomenimo također kako je u ožujku sklopljen unosni sporazum između Saudijske Arabije i Velike Britanije o isporuci oružja Rijadu, koji je, osim toga, od Londona kupio još 48 vojnih zrakoplova Eurofighter Typhon, a već ranije kupljena 72 takva zrakoplova aktivno se koriste na jemenskoj bojišnici.

Licemjerje bez granica caruje u potpuno zabludnjelom svijetu. Možda se najbolje, osim u prodaji oružja kojim se ovakvi zločini čine, ogleda i u degutantnim političkim kritikama svjetskih moćnika protiv sirijskog predsjednika Asada i sirijske vojske, koja, bez pretjerivanja, u odnosu na arapsku koaliciju u Jemenu izgleda kao humanitarna organizacija. Međutim, o Jemenu se, za razliku od Sirije, na žalost – uglavnom šuti!





https://ruptly.tv/vod/20180403-005

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like