Ukrajinski dron napao kemijsku tvornicu za proizvodnju zrakoplovnog goriva u ruskoj regiji Tver

Ukrajinska bespilotna letjelica udarila je u istraživačko postrojenje Redkinski u regiji Tver u Rusiji. Ruski medij Baza izvijestio je da jutros oko četiri sata ujutro nepoznati tip bespilotne letjelice (UAV) pao na područje skladišta koje od tvornice Redkinski iznajmljuje tvrtka pod nazivom “Specnjeftproduk”.

Prema Bazi, oštećen je samo jedan prazan spremnik i prozori na zgradi u blizini elektrane, a ozlijeđenih nije bilo. Stanovnici su izvijestili da su čuli snažne eksplozije otprilike u isto vrijeme kada su, kako su tvrdile lokalne vlasti, dron uništile ruske snage protuzračne obrane. Međutim, prema izjavi ukrajinske vojne obavještajne uprave (HUR), bilo je pogodaka i štete na poduzeću.

“Danas smo također izveli napad na Redkinski eksperimentalni pogon u Tverskoj oblasti. Tamo se proizvodi dekalin [dodatak za zrakoplovno gorivo]. Bio je to napad UAV-om. Ima pogodaka i štete”, dodao je glasnogovornik HUR-a. Napad je potvrdio lokalni guverner Igor Rudenja. Izjavio je da je dron uspješno oboren, iako su krhotine pale na teritoriju strateškog poduzeća, gdje su oštetile spremnik za koji se samo slučajno pokazalo da je prazan. Hitna pomoć stigla je na mjesto događaja. Rusija je proglasila potpunu zabranu korištenja dronova u Tverskoj oblasti.

Istraživačko poduzeće Redkinski jedno je od najstarijih kemijskih poduzeća u Rusiji. Proizvodi kemijske proizvode za potrebe zrakoplovne i svemirske industrije. Jedan od njih, dekalin, je aditiv za zrakoplovno gorivo koji se koristi za smanjenje negativnih učinaka tetraetil olova i za poboljšanje učinkovitosti izgaranja goriva.

Komentari

komentar





You may also like