Ukrajina skriva HIMARS-e u sovjetskim bunkerima

Ukrajinska vojska je jučer spojila svoja dva svoja najučinkovitija “oružja”:  topničko-raketne sustave M142 visoke pokretljivosti (HIMARS), donirane od strane SAD-a te svoju sposobnost informacijskog ratovanja kako bi ismijali rusku vojsku. U snimci koje je objavilo ukrajinsko ministarstvo obrane, maskirani vojnik koji sebe naziva “kapetan HIMARS” ismijava opetovane tvrdnje Rusije da je uništila mnogo HIMARS lansera, prenosi The War Zone.

U siječnju je rusko Ministarstvo obrane tvrdilo da je uništilo 27 HIMARS-a. No, Pentagon tvrdi da je do poslao samo 18 od 38 obećanih sustava. Ostatak će se nabaviti putem financiranja i ugovaranja Ukrajinske inicijative za sigurnosnu pomoć (USAI). Pentagon ne zna ni za jedan HIMARS koji je uništen, tvrdi jučer američki vojni dužnosnik.

Do većeg broja “uništenih” HIMARS-a, prema Moskvi, zasigurno dolazi i zbog toga što ruska vojska računa i uništene HIMARS mamce, tj. imitacije HIMARS-a na napuhavanje o kojima smo već pisali.

Snimka počinje s vojnikom koji stoji ispred HIMARS-a dok lansira projektile s navođenjem (GMLRS) s neobjavljene lokacije. ovi projektili, dometa 80 km, znatno su promijenili dinamiku rata jer je njima ukrajinska vojska uspjela izvršiti napade na rusku logistiku i opskrbna središta daleko izvan prve linije bojišnice. Ukrajinski vojnik na snimci, digitalno izmijenjenim glasom, govori: “Ruski vojnici! Moje ime je kapetan HIMARS. Stojim iza svojih riječi. Ne gađam vaše vojarne u sektorima u kojima imam koordinate za oklopna vozila i skladišta streljiva. Ruski vojnici, šaljite mi i dalje koordinate pravih meta kako smrt ne bi pala na tebe s neba”.

Snimka zatim prikazuje vojnika i HIMARS unutar nečega što izgleda kao zaklon s kružnim metalnim rebrastim potpornim gredama. “Stalno vam lažu da HIMARS-a jedva da je ostalo. Pogledajte pod kojim uvjetima čuvamo HIMARS. Riječ je o vojnim objektima izgrađenim u razdoblju Sovjetskog Saveza. Bunkeri mogu čak izdržati i nuklearne napade. Od početka rata niti jedan HIMARS sustav nije uništen”, tvrdi neimenovani ukrajinski vojnik.

Češka tvrtka proizvodi HIMARS “mamce” na napuhavanje kako bi zavarali rusku vojsku





Komentari

komentar





You may also like