Ukrajina neće pustiti ruski plin dok ne bude kontrolirala plinovode

Ukrajina neće otvoriti tranzitnu točku Sohranovka koja dovodi plin iz Rusije u Europu sve dok Kijev ne dobije potpunu kontrolu nad svojim plinovodnim sustavom, rekao je Reutersu u četvrtak čelnik operatera GTSOU, izvještava Reuters.

Tvrtka je u utorak proglasila utjecaj ‘više sile’ navodeći kao razlog krađu plina od strane separatista koje podržava Rusija. Potom je zaustavila protok preko Sohranovke preko koje se transportira gotovo trećina plina kojeg Rusija šalje preko Ukrajine u Europu. Plinovod prolazi kroz ukrajinsku regiju Luhansk, čiji je dio od 2014. godine pod kontrolom separatista koje podržava Rusija.

“Nećemo otvarati. Do potpune kontrole nad imovinom”, rekao je šef GTSOU-a Sergij Makogon u pisanim komentarima. Rekao je da ruski državni proizvođač plina Gazprom nije bio svjestan da su separatisti počeli krasti plin koji prolazi kroz Ukrajinu. “Mislim da Gazprom nije bio svjestan da su nam (separatisti) počeli krasti tranzitni plin.” Makogon je dodao da Gazprom još uvijek može isporučiti sve svoje količine za Europu korištenjem tranzitne rute Sudža, koja je i dalje otvorena.

Gazprom tvrdi da tehnološki nije moguće preusmjeriti svu svoju opskrbu preko Sudže, što je tvrdnja za koju je Kijev rekao da je neistinita.

Njemačka prva stradala od ukrajinskog zatvaranja jednog ventila za tranzit ruskog plina





Komentari

komentar

You may also like