Ukrajina navodi da je misija u čeličani u Mariupolju završena

Pukovnija koja je uporno branila čeličanu kao posljednje ukrajinsko uporište u lučkom gradu Mariupolju završila je svoju misiju u ponedjeljak nakon što je više od 260 boraca, uključujući neke teško ranjene, evakuirano i odvedeno u područja pod nadzorom Rusije, objavili su ukrajinski dužnosnici, a prenosi američki medij ABC News.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je da je evakuacija na teritorij pod kontrolom separatista izvršena kako bi se spasili životi boraca koji su tjednima trpjeli ruske napade u labirintu podzemnih prolaza ispod ogromne čeličane Azovstal. Izjavio je da je “teško ranjenima” pružena liječnička pomoć.

“Ukrajini su potrebni ukrajinski heroji da bi bili živi. To je naše načelo”, kazao je. Nepoznati broj boraca ostao je čekajući druge spasilačke akcije.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar izjavila je da su 53 teško ranjena borca ​​prevezena iz tvornice Azovstal u bolnicu u Novoazovsku, istočno od Mariupolja. Dodatnih 211 boraca evakuirano je u Olenivku kroz humanitarni koridor. Rekla je da će biti razrađena razmjena za njihov povratak kući.

“Branitelji Mariupolja u potpunosti su izvršili sve misije koje im je zapovjedništvo dodijelilo”, kazala je.

Prije početka evakuacije u ponedjeljak iz čeličane, rusko Ministarstvo obrane objavilo je dogovor da ranjenici napuste čeličanu i odu na liječenje u gradu koji drže proruske snage. Nije bilo odmah riječi o tome hoće li se ranjenici smatrati ratnim zarobljenicima.





“Zahvaljujući braniteljima Mariupolja, Ukrajina je dobila kritično važno vrijeme za formiranje pričuve i pregrupiranje snaga i primanje pomoći od partnera”, kazala je Maliar. “I izvršili su sve svoje zadatke. Ali nemoguće je vojnim putem deblokirati Azovstal.”

Ukrajinski glavni stožer također je na Facebooku objavio da je mariupoljski garnizon završio svoju misiju. Zapovjednik pukovnije Azov, koja je vodila obranu čeličane, rekao je u unaprijed snimljenoj video poruci objavljenoj u ponedjeljak da je misija pukovnije završena, sa što je moguće više spašenih života.

Komentari

komentar





You may also like