Uhićeni saudijski prinčevi državi platili 107 milijardi dolara

Vlada Saudijske Arabije postigla je dogovor s osumnjičenim osobama uključenim u spornu istragu u okviru državne protukorupcijske kampanje, o njihovoj isplati 400 milijardi rijala (107 milijardi dolara). Dogovor nije postignut s još 56 osumnjičenih osoba koje i dalje ostaju u pritvoru, priopćio je Bloomberg.

Plaćanje se vrši kroz različite oblike aktiva, uključno i nekratnine, gospodarske objekte, vrijednosnice, novac i td., pojasnio je saudijski državni tužitelj Saud al-Mujib, u izjavi, objavljenoj u vladinom Centru za međunarodne komunikacije.

Protukorupcijska kampanja princa prijestolonasljednika Muhammeda bin-Salmana potresla je Saudijsku Arabiju u studenom prošle godine, kada su (4. studenog) uhićeni desetci osoba, uključno i prinčevi, ministri, visoki službenici i biznismeni. Među njima je i jedna od najbogatijih osoba svijeta, princ Al-Waleed bin Talal, kao i bivši predsjednik Kraljevskog suda Khalid al-Tuwaijri i saudijski medijski magnat Waleed al-Ibrahim.

Ukupno je 381 osoba bila pozvana na ispitivanje u svojstvu osumnjičenika ili za pružanje dokaza. Neki od njih bili su oslobođeni zbog nedostatka dokaza.

Vlada nije željela postići dogovor s 56 osoba  „zbog drugih predmeta  kaznenih djela, kako bi se nastavio istražni proces“, rečeno je u izjavi.

Osumnjičeni milijarderi, prinčevi i bivši službenici bili su zadržani u hotelu Ritz Carlton u Rijadu. Taj su hotel svi oni u međuvremenu napustili, a nije priopćeno gdje se sada nalaze osobe s kojima nije postignut dogovor.





Najpoznatiji osumnjičenik, spomenuti investicijski milijarder Al-Waleed bin Talal, oslobođen je u subotu nakon postizanja dogovora, detalji kojeg nisu navedeni.

Točan spisak osumnjičenih i dokazi protiv njih službeno nisu objavljeni. To je izazvalo zabrinutost inozemnih investitora glede transparentnosti čitave kampanje, a njihovi su novci vrlo važni za realizaciju planova prijestolonasljednika Muhammeda bin-Salmana vezano uz diversifikaciju saudijskog gospodarstva.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like