U Sočiju traje trojni sastanak predsjednika Rusije, Turske i Irana posvećen Siriji

U ruskom Sočiju počeo je trojni sastanak čelnika Rusije, Turske i Irana – Vladimira Putina, Recepa Tayipa Erdogana i Hasana Rouhanija – posvećenog sirijskom sukobu i načinima njegovog riješenja političkim dijalogom.

Na otvaranju sastanka domaćin susreta, Vladimir Putin, izjavio je, kako je zahvaljujući naporima Rusije, Irana i Turske sprječen raspad Sirije, njezina okupacija od strane terorista i izbjegnuta humanitarna katastrofa. Kazao je, također, kako su velike vojne aktivnosti protiv terorističkih organizacija na sirijskom terenu završene i da je stvorena stvarna šansa za završetak višegodišnjeg građanskog rata.

Posebnu pozornost ruski čelnik posvetio je Astanskom pregovaračkom procesu, koji je preuzeo obvezu jamstva postignutih sporazuma i omogućio pokretanje unutarsirijskog dijaloga u Ženevi, pod agendom UN-a. U Astani se po prvi put omogućilo sjedanje za isti stol predstavnika vlade i sirijske vojske s predstavnicima oružane oporbe.Posebno se zahvalio dvojici predsjednika, Erdoganu i Rouhaniju, bez čije uloge ne bi bilo prestanka sukoba niti osnivanja zona deeskalacije u ključnim dijelovima zemlje.

Podsjećamo: preksinoć je u Soči iznenada došao i sirijski predsjednik Bashar Asad, a tamo su jučer zajednički sastanak održali i zapovjednici vojnih stožera Rusije, Turske i Irana. Jučer je predsjednik Putin o Siriji telefonski razgovarao i s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, a prethodno i s katarskim emirom i egipatskim predsjednikom. Sve to ukazuje na povećanu političku, diplomatsku i vojnu dinamiku usmjerenu prema iznalaženju sveobuhvatnog i dugoročnog političkog riješenja sirijske krize, vjerojatno nikada intenzivniju od početka njezinog izbijanja prije gotovo sedam godina.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like