U Sočiju se sastali zapovjednici ruske, turske i iranske vojske

Nastavljaju se intenzivne političke aktivnosti vezane uz riješenje sirijskog sukoba. Nakon jučerašnjeg sastanka Putin-Asad (o čemu smo danas detaljnije izvjestili), a uoči sutrašnjeg trojnog sastanka predsjednika Rusije, Turske i Irana, danas su se u Sočiju sastali zapovjednici glavnih stožera oružanih snaga tih triju zemalja.

Oni su se dogovorili o daljnjim potezima usmjerenim prema povišenju razine koordinacije u sirijskoj zoni deeskalacije Idlib, a također su razradili i konkretne korake za završetak uništenja terorističkih grupacija „Islamske države“ i „Jabhat al-Nusre“ na sirijskom teritoriju.

O tome je danas, nakon sastanka ruskog zapovjednika OS generala Valeria Gerasimova, turskog zapovjednika OS generala Hulusia Akara i iranskog zapovjednika OS generala Mohammada Bagheria, novinare izvjestilo rusko Ministarstvo obrane.

Rezultat aktivne faze vojnih operacija je očuvanje suvereniteta Sirije i njezine teritorijalne cjelovitosti, kao i izgradnja uvjeta za uspostavu mirnog života, izjavio je ruski general Gerasimov, pri čemu je pohvalio iranskog kolegu Bagherija za inicijativu organiziranja sastanka i razradu daljnje zajedničke strategije u borbi protiv terorizma.

General Gerasimov je kazao, kako se, „zahvaljujući našim zajedničkim naporima završava uništenje terorista na istoku Sirije u zoni Abu-Kamala, i stavlja pod nadzor sirijsko-iračku granicu“. Potpuno uništenje terorističkih formacija samo je pitanje vremena, što će omogućiti prijelaz na post-konfliktnu fazu riješavanja sirijskog problema. Za to je nužno učvrstiti postignute vojne rezultate i ne dopustiti povratak terorista u Siriju, zaključio je ruski general nakon sastanka s turskim i iranskim zapovjednicima oružanih snaga.

Podsjećamo, danas bi se trebao održati i telefonski razgovor između ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog čelnika Donalda Trumpa o sirijskoj problematici, a sutra i prekosutra u Rijadu će se održati konferencija prosaudijske sirijske oporbe, kojoj će nazočiti i posebni izaslanik ruskog predsjednika. Koliko će sve ovo uroditi plodom i pridonijeti konačnom završetku skoro sedmogodišnjeg građanskog rata u Siriji ostaje za vidjeti. Jer Bliski istok je i dalje zona eksplozivnog političkog i sigurnosnog stanja, poglavito kroz prizmu neprijateljstva između Irana s jedne i Saudijske Arabije i Izraela s druge strane. Jer nije mali broj analitičara koji tvrde, kako upravo Rijad destabiliziranjem političkog i sigurnosnog stanja u Libanonu i potencijalnim izazivanjem sukoba u toj multi-konfesionalnoj zemlji, zapravo nastoji onemogućiti mirovni proces u Siriji prelijevanjem sukoba iz Libanona u tu, njemu susjednu zemlju. Na taj način i Saudijska Arabija i Izrael mogu nastaviti planiranu zajedničku borbu za sprječavanje širenja iranskog utjecaja u regiji, o čemu su obje strane posljednjih dana posve otvoreno govorile. Štoviše, po prvi put je jedan visoki izraelski politički dužnosnik, ministar energetike u vladi Izraela, prekjučer otvoreno izjavio kako se održavaju tajni sastanci izraelskih i saudijskih službenika na mnogim razinama i da su obje strane usmjerene prema zajedničkim naporima na suzbijanju širenja neprijateljskog iranskog utjecaja.





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like