U ruskoj bazi Hmeymim, u Siriji, u napadu islamista poginula dva ruska vojnika

Nakon jučerašnje objave ruskog Ministarstva obrane o padu ruskog helikoptera Mi-24P, koji se dogodio 31. prosinca, nedaleko od sirijske zračne luke Hama i kada su poginula oba pilota (kao uzrok navedeni su tehničkih problemi na motoru), u četvrtak je rusko MO priopćilo i o pogibiji još dvojice ruskih vojnika.

Preciznije, radilo se o napadu terorističke „mobilne diverzantske grupe“, koji su 31. prosinca granatirali bazu Hmeymim, a u napadu su poginula dvojica ruskih vojnika. Sirijske sigurnosne službe istražuju radikale odgovorne za napad i pojačavaju sustav zaštite prostora u blizini zračne baze, navodi se u priopćenju ruskog MO. Također je kazano, kako su lažne vijesti onih medija, koji su izvješćivali da je u napadu uništeno 7 zrakoplova stacioniranih u toj bazi.

Podsjećamo: u prosincu je ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio pobjedu nad terorističkom organizacijom „Islamska država“ u Siriji i  izdao zapovijed o povlačenju većeg dijela ruskog vojnog kontingenta iz te zemlje, kazavši, kako će dio zračnih snaga i dalje ostati u bazi Hmeymim. Nedugo nakon toga Putin je ratificirao sporazum o proširenju ruske pomorske baze u sirijskom sredozemnom gradu Tartus i postojanom baziranju ruskog brodovlja u njoj na rok od 49 godina, uz mogućnost automatskog produljenja za još 25 godina.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like