Tusk pozvao EU na pripremu za „najgori scenarij“ u odnosima s SAD-om

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk smatra kako Bruxelless mora biti spreman na neugodne scenarije u dijalogu s Washingtonom, pri čemu je pozvao na uzimanje u obzir geopolitičkog konteksta iz sastanka G7 u Kanadi.

„Neovisno o našim nastojanjima za jačanje jedinstva Zapada, transatlantski odnosi nalaze se pod ogromnim pritiskom zbog politike predsjednika Donalda Trumpa“, napisao je Donald Tusk u svom pismu, upućenom sudionicima predstojećeg samita EU koji će se održati 28. i 29. lipnja.

Tusk smatra kako razilaženja SAD-a i Europe izlaze iz trgovinskih okvira, obećavši uskoro javno kazati kako stoje stvari. Pri tom je dodao kako se nada boljem, ali je ipak pozvao na pripremu za „najgore scenarije“.

Podsjećamo: odnosi EU-SAD naglo su se pogoršali nakon američkog uvođenja carina na uvoz europskog čelika i aluminija (25% i 10%), kao i drugih jednostranih poteza američkog predsjednika, poput američkog povlačenja iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, ne prihvaćanja Pariškog sporazuma o klimi i američkog izlaska iz Vijeća UN-a za ljudska prava.  Osim toga, odnose SAD-EU usložnjavaju i druga bitna pitanja, poput plinovoda „Sjeverni tok 2“ i postavljanje prema globalnoj migracijskoj krizi.  SAD je po većini tih pitanja pogoršao svoje odnose i s ostalim partnerima u Aziji i objema Amerikama, od kojih su pojedini već uveli ili namjeravaju uvesti protumjere. Ta činjenica daje povoda sve većem broju analitičara za njihove prognoze o nadolazećem ozbiljnom „trgovinskom ratu“.

 

 





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like