Tursko Vijeće za nacionalnu sigurnost najavilo „brze i odlučne“ mjere na sjeveru Sirije

Tursko Vijeće za nacionalnu sigurnost je nakon sinoćnjeg četverosatnog zasijedanja objavilo priopćenje o stanju na sjeveru Sirije i planovima poduzimanja „brzih i odlučnih“ mjera za zaštitu države od ugroza iz sjevero-zapadne Sirije (kurdski kanton Afrin, op. GN.), priopćio je turski medij Hürriyet Daily News.

„Stvaranje terorističkog koridora i formiranje vojske terorista (američke najave o formiranju tzv. vojske sjevera za zaštitu sirisjko-turske granice, sastavljene od kurdskih vojnika iz postrojbi YPG i SDF, čemu se Ankara odlučno protivi) uzduž granice neće biti dozvoljeno“, naglašeno je u završnoj izjavi nakon sjednice Vijeća nacionalne sigurnosti, na kojoj je sudjelovao i predsjednik države Recep Tayyip Erdogan.

Podsjećamo: turska vojska je u noći na 17. siječnja počela snažnu topničku pripremu za najavljenu vojnu operaciju u kurdskom kantonu Afrin, smještenom na krajnjem sjevero-zapadu Sirije uz granicu s Turskom, koji je dio regije Aleppo.

Ta kurdska enklava već je od ranije „trn u oku“ službene Ankare, koja nastoji spriječiti njezino teritorijalno spajanje s istočnim kurdskim dijelom sirijsko-turske granice (zauzimanjem spomenutog grada Azaaza i  100-kilometarskog uskog i 40 kilometara širokog  pojasa od tog grada do Jarablusa, koji je turska vojska uspostavila tijekom akcije “Štit Eufrata” u ljeto 2016.g) u jedinstveni kurdski teritorij s perspektivom dobivanja zasebnog, političkog statusa (poput autonomije) unutar sirijske države.

Turska vojska topništvom napada kurdske snage prije vojne operacije na enkalavu Afrin





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like