Turska upozorava SAD: predaja Rakke u ruke Kurda izazvat će sukob s Arapima

Medij Middle East Monitor (MEMO) objavio je u utorak, 24. listopada, kako turska vojska namjerava u sjevero-zapadnoj  sirijskoj regiji Idlib izgraditi 8 vojnih baza. Informacija se temelji na pisanju turske novine Yeni Safak, koja se poziva na priopćenje svojih vojnih izvora.

Prema njihovim informacijama, već su određena četiri mjesta na kojima će se vojne baze uspostaviti, od kojih je prvo na strateški važnoj zoni Sheik Barakyat, s kojeg se nadzire dolina Afrin i predgrađa grada Idliba.

Istodobno, na drugoj sirijskoj bojišnici, u zoni grada Rakke, nedavno oslobođenog od ISIL-ovih militanata sa strane pretežito kurdskih postrojbi unutar kurdsko-arapske vojne koalicije SDF (koju podupire SAD), Turska je uputila američkim partnerima ozbiljne „reklamacije“. Službene  osobe iz turske vlade upozoravaju Sjedinjene Države o negativnim posljedicama predaje vlasti nad gradom Rakka u ruke kurdskih organizacija.

Prethodno je turski potpredsjednik vlade Fikri Ishik izjavio kako Arapi čine 90% ukupnog stanovništva Rakke i da će zato predaja vlasti nad gradom kurdskoj stranci „Demokratski savez“ neizbježno dovesti do međuetničkog sukoba.

Podsjećamo: turski vojni stožer je 9. listopada objavio početak vojne operacije u regiji Idlib s ciljem uspostave nadzornih točaka, čija bi uloga trebala biti nadzor uspostavljenog primirja u toj – četvrtoj sirijskoj zoni deeskalacije.

Od početka svibnja ove godine, u Siriji su uspostavljene tri zone deeskalacije (na jugo-zapadu zemlje, Istočnoj Guti i sjeverno od grada Homsa), suglasno sporazumu unutar pregovaračkog procesa koji se odvija u kazahstanskom glavnom gradu Astani, pod pokroviteljstvom Rusije, Turske i Irana, na kojem sudjeluju i predstavnici sirijske vojske i postrojbi umjerene sirijske oporbe, kao i izaslanik UN-a za Siriju Steffan de Mistura. Kao promatrači, u Astanskim pregovorima sudjeluju SAD i Jordan. U skoro vrijeme među punopravne sudionike pregovaračkog procesa u Astani (ne kao promatrači) trebali bi biti pozvani i Kina, Egipat, Libanon i Irak. Također se od nedavno, nakon posjeta saudijskog kralja Salmana Rusiji, spominje i mogućnost da Moskva u pregovarački proces uključi i Saudijsku Arabiju, koja bi, prethodno, zbog novih okolnosti na sirijskom tlu koje joj ne idu u prilog, pokušala preformatirati zahtjeve tzv. umjerene sirijske oporbe i prilagoditi ih pregovorima (s Damaskom).





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like