Turska optimistična glede odnosa sa SAD-om u vrijeme Bidena

Prije dva dana na našem smo portalu prenijeli stavove izvjesnog utjecajnog američkog medija o tome, da Tursku, u vrijeme vladavine SAD-om Joe Bidena čekaju brojni problemi zbog „tvrde politike“ njenog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kako one vanjske tako i unutarnje (vidi poveznicu ispod teksta). U vrijeme još uvijek aktualnog predsjednika Donalda Trumpa Ankara se pouzdavala u čvrste veze koje je s njim uspostavio turski čelnik, koje su i sprječavale pogoršanje američko-turskih odnosa do kojega bi došlo u slučaju primjene sankcija koje je Kongres već pripremio i na čemu su inzistirali demokrati.

Međutim, pojedini turski visokopozicionirani političari baš i nisu previše pesimistični. Tako je, jučer, u razgovoru za Reuters zamjenik predsjednika vladajuće Stranke pravde i razvoja (predsjednik stranke je Recep Tayyip Erdogan) Numan Kurtulmush izjavio kako Turska ne očekuje zaoštravanje odnosa sa SAD-om pri izabranom predsjedniku Joe Bidenu i da ne misli da će protiv nje biti uvedene sankcije zbog kupnje ruskih sustava S-400.

Upravo je turska kupnja ruskih vojnih sustava, prema mišljenju Washingtona, nespojiva s obranom NATO saveza i turskim članstvom u njemu. Reuters navodi kako je upravo to povećalo vjerojatnost uvođenja sankcija početkom slijedeće godine ako Kongres odobri zakon o proračunu za obranu kojeg je Zastupnički dom već odobrio. On bi uključio i odredbu kojom se od predsjednika SAD-a zahtjeva uvođenje sankcija protiv Turske.

Međutim, spomenuti turski političar u intervjuu je kazao kako će novi američki predsjednik vjerojatno vrlo pažljivo pratiti ravnotežu stanja na Bliskom istoku u interesima SAD-a i da neće željeti nastavak napetosti u odnosima s Turskom. Kazao je kako vjeruje da će Amerikanci „u buduće poduzimati pravilne poteze“.

Podsjećamo: turski ministar obrane nedavno je izjavio kako je Turska spremna razgovarati o američkoj zabrinutosti oko tehničke kompatibilnosti kupljenih S-400 s američkim zrakoplovima 5. generacije F-35, i da je sigurnost tehnologija F-35 jednako važna za Tursku kao i za SAD. Kazao je kako i dalje ostaje na snazi turski prijedlog o osnivanju zajedničke radne grupe za uklanjanje postojećih nesuglasica, ali i da će Turska nastaviti s testiranjima S-400, koji će se „koristiti na isti način kao što se koriste i sustavi S-300  od strane pojedinih članica NATO-a“.

 





 

Medij: Dolaze teška vremena za Erdogana pri vladavini Joe Bidena





 

Komentari

komentar

You may also like