Trump zabrinut zbog američkog trgovinskog deficita

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je pozvao na „pravednu i uzajamno korisnu trgovinu“, kako bi učvrstio gospodarske veze Sjedinjenih Država i postavio kraj nedobronamjernoj trgovinskoj praksi, nazvavši pritom sadašnji američki trgovinski deficit „neprihvatljivim“.

„Te riječi – pravednost i uzajamna korisnost – predstavljaju otvoreni poziv svakoj državi koja nastoji voditi biznis sa Sjedinjenim Državama, kao i upozorenje svakoj državi koja obmanjuje, krši pravila i čini ekonomsku agresiju“, izjavio je Trump novinarima u Bijeloj kući.

Ta je izjava uslijedila nakon završetka Trumpove 12-odnevne azijske turneje, tijekom koje se on susreo sa stranim dužnosnicima, između ostalih, i s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, japanskim premijerom Shinzom Abe i filipinskom čelnikom Rodrigom Duterteom.

„Amerika namjerava konkurirati, voditi biznis i štititi svoje vrijednosti i svoju sigurnost“, naglasio je predsjednik Trump na konferenciji za medije.

Aamerička administracija, kazao je dalje, utvrdila je nove okvire za trgovinu, kako bi smanjila deficit američke trgovinske bilance, koji se procjenjuje na 800 milijardi dolara, i potaknula gospodarski rast, kojem smetaju zlouporabe u međunarodnoj trgovini.

„Mi više ne možemo trpjeti nedobronamjernu trgovinsku praksu, koja Amerikancima krade radna mjesta, bogatstvo i intelektualno vlasništvo. Dani, kada (su se druge zemlje koristile prednostima) na račun Sjedinjenih Država, su  prošli“, kazao je američki vođa.





Podsjećamo: gotovo identičnu izjavu Donald Trump dao je prošlog tjedna na Azijsko-tihooceanskom ekonomskom samitu u Vijetnamu. Pri tom je optužio pojedine zemlje regije za „damping, državne poticaje u trgovini, valutne manipulacije i lopovsku industrijsku politiku“, što SAD više ne može i neće trpjeti. Također je kazao kako SAD više neće „trpjeti drsku krađu intelektualnog vlasništva“ i da će se suprostaviti „razarajućoj praksi primoravanja biznisa na predaju svojih tehnologija državi i primoravanju na osnivanje zajedničkih tvrtki u zamjenu za pristup tržištu“.
Upravo se na to i žale brojne američke tvrtke koje posluju u Kini. Ali Trump je ipak diplomatski kazao kako ne optužuje Kinu ili druge zemlje za „iskorištavanje prednosti u trgovini na račun SAD-a“.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like