Trump odobrio carine na kineske robe u visini od 50 mlrd. dolara

Američki predsjednik Donald Trump je odlučio: SAD uvodi carine na kineske robe u iznosu od 50 milijardi dolara, tvrde dva izvora agencije Bloomberg upoznata sa situacijom po toj problematici. Ta će odluka najvjerojatnije dovesti do eskalacije napetosti između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava.

Trumpova administracija pripremila je utočnjeni spisak kineskih roba na koje će se primjenjivati novi carinski propisi. Fokus je stavljen na tehnološku sferu, u kojoj Kina želi postati svjetski lider.

Američki ministar financija Steven Mnuchin, ministar trgovine Wilbur Ross i predsjednik gospodarske komore Robert Lighthizer nazočili su sastanku s Donaldom Trumpom u četvrtak, kada je predsjednik usvojio odluku o carinama, izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders. Ona je, međutim, odbila kazati što je konkretno odlučeno na tom sastanku.

Podsjećamo: SAD su u travnju objavile spisak od 1300 vrsta kineskih roba, u vrijednosti od 50 milijardi dolara, na koje se namjeravaju uvesti carine u visini od 25%.

CNBC je priopćio, pozivajući se na vlastite izvore, kako utočnjeni spisak uključuje 800 do 900 imenovanih vrsta kineskih roba.

Očekuje se da danas ta informacija bude i službeno objavljena. Iz svega proizlazi kako predsjednika Trumpa nisu zaustavila upozorenja o tome, da će nove carinske tarife uništiti američke odnose s Kinom. Pritom Washington želi da Peking pojača mjere koje bi pridonijele denuklearizaciji Korejskog poluotoka.





Početkom lipnja u Pekingu su održani redoviti pregovori između Kine i SAD-a bez bilo kakvih objavljenih rezultata. Međutim, poznato je kako je kineska strana odbacila ranije preuzetu obvezu o kupnji većih količina američkih roba ukoliko SAD uvedu carine. Kina je također najavila kako će u tom slučaju poduzeti odgovarajuće mjere u odnosu na američke robe.

Trumpova protekcionistička politika može pokrenuti „trgovinski rat“ s njegovim glavnim gospodarskim partnerima: EU, Kinom, Kanadom, Meksikom i Japanom.

Američki ugledni ekonomist i profesor na bostonskom sveučilištu Lorence Kotlikoff, u svom blogu na Seeking Alpha piše, kako se glavna Trumpova ideja, koju podupire krug „savjetnika“, sastoji u tome, da trgovinski deficit SAD-a odražava pobjeđuje li država ili gubi u sferi trgovine. A kako se SAD suočava s deficitom trgovinske bilance, predsjednik „zna“ da SAD mogu pobijediti samo kroz „trgovinski rat“. Predsjednik Trump zapravo ne razumije ništa, navodi profesor, uključno i to, da u osnovi američkog trgovinskog deficita stoje nevjerojatno visoki rahodi Amerikanaca i nevjerojatno niska razina ušteđevine. Također ne razumije ključni element o trgovinskom poštenju, a to je da carine američkih saveznika u prosjeku nisu više nego američke carine za njih, tvrdi Lorence Kotlikoff.





Trump jedonstavno ne razumije i preuveličava probleme u sferi trgovine. Ali zašto se radi o potpunom „trgovinskom ratu“? Njemu pomaže gruba retorika američkog predsjednika i njegovih pomoćnika. Oni su nedavno kanadskog premijera Trudeaua nazvali slabićem i lažovom, koji je dostojan „posebnog mjesta u paklu“. Trump je snažno uvrijedio Meksiko, nazvao je imigrantsku politiku Angele Merkel „bezumnom“, optužio je Kinu za trgovinske makinacije, EU je nazvao lošijom od Kine u trgovini, navodi bostonski profesor i kaže, kako je Trump izišao iz sporazuma TPP i nalazi se na putu uništenja sporazuma NAFTA. Međutim, bez ikakve sumnje, navodi on dalje, svi će oni poduzeti protumjere protiv SAD-a. Oni već sada daju jasne signale kako im SAD nisu potrebne, i oni su u pravu. Njihova ekonomija je dvostruko veća od ekonomije SAD-a. Puni „trgovinski rat“ u konačnici će nanijeti ogromnu štetu SAD-u, puno veću nego što će pretrpjeti američki trgovinski partneri, tvrdi prof. Kotlikoff.

Potom navodi pojedine primjere i kaže: zamislite da Kinezi uvedu visoke carine na smartfone i komponente za Apple; da EU počme zahtjevati od Amerikanaca ishodovanje viza za ulazak u EU ili zabrane aktivnosti Facebooka i Googlea zbog nekorektnog ponašanja; zamislite bojkot Boeinga; zamislite spontani bojkot svih američkih roba – Kanađani su već ljuti na Trumpa što je uvrijedio njihovog premijera. Puno je tih „zamislite“, navodi Kotlikoff i završava konstatacijom kako Trump „ugrožava američku ekonomiju“.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like