Trump najavio samit s Putinom u srpnju!

Nakon što je sinoć ruski predsjednik Vladimir Putin u Moskvi primio savjetnika američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona (o mogućnosti Boltonovog dolaska u Rusiju Geopolitika News izvjestila je još prije tjedan dana), danas je stigla dugo iščekivana vijest koju je prenio Reuters (pozivajući se na svoj izvor u Bijeloj kući), o mogućemm održavanju samita SAD-Rusija na vrhu, u finskom glavnom gradu Helsinkiju.

To je, navodno, izjavio osobno američki čelnik Donald Trump, kazavši, kako će se njegov susret s ruskim kolegom  održati nakon samita NATO saveza, planiranog za 11. i 12. srpnja. Trump je također kazao kako s Putinom namjerava razgovarati o Siriji i Ukrajini. Geopolitika News usuđuje se dodati kako će tema razgovora biti i stanje u Afganistanu gdje je nova američka strategija upala u velike probleme (to će biti posebna tema jedne od naših analiza).

U svom današnjem velikom intervjuu za Bloomberg, američki potpredsjednik Mike Pence izjavio je, kako  Trump i Putin, osim standardnih pitanja o Siriji i Ukrajini, mogu razgovarati i o ruskoj umješanosti u američke izbore, ali i da se mora  pozabaviti „mnogim temama, između ostalog i gospodarskim vezama između dviju država.“

Podsjećamo kako je Finska već izjavila o svojoj spremnosti za organiziranje susreta dvojice najmoćnijih ljudi svijeta, ukoliko se takva mogućnost pojavi. Službena vlada još nije potvrdila ali niti opovrgnula mogućnost održavanja samita Rusija-SAD na vrhu. Ranije su mediji,  također, baratali informacijom kako bi mjesto održavanja tog samita mogao biti austrijski glavni grad Beč.

Što se tiče spomenutog razgovora Putin–Bolton, na njemu je, prema riječima pomoćnika ruskog predsjednika Yuria Ushakova, predsjednik Putin Boltonu dao usmene poruke za predsjednika Trumpa. Putin je „Boltonu prenio pojedine misli, koje su naznačene za predaju isključivo Trumpu“, kazao je Ushakov“, a na razgovoru, koji je imao karakter pregovora, nije bilo  „ničeg pismenog“.

I prije tjedan dana Geopolitika News je pisala, kako sama činjenica da Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, poznat kao jedan od najvećih „jastrebova“-neokonzervativaca na američkoj političkoj sceni uopće, putuje u Moskvu, dovoljno govori sama za sebe. On sigurno ne odlazi u turističke svrhe, naslađivati se ljepotama ruske prijestolnice, a gotovo sigurno ga ne zanima niti svjetsko nogometno prvenstvo, na kojemu ionako nema američke reprezentacije. Radi se o jednostavnoj stvari, na koju Geopolitika News postojano ukazuje u svojim analizama: niti jedno ključno krizno žarište, koje danas opterećuje međunarodnu zajednicu, nije moguće riješiti bez političkog dogovora Moskve i Washingtona. Zapadne proturuske sankcije, uvedene još 2014.g., i pored nesumnjivih teškoća koje su proizvele po funkcioniranje ruskog gospodarstva nisu dovele do onog krajnjeg učinka i cilja koji je pred njih bio postavljen: destabilizacije Rusije i smjene Putinove vlasti.





U tim i takvim okolnostima, kada nije moguće vojno riješenje problema (rat između dviju jedinih nuklearnih velesila nije moguć niti ga one ozbiljno razmatraju, usprkos ratobornim medijima s obiju strana i isto takvoj retorici vojnih službenika), dijalog između dviju strana jednostavno mora otpočeti. A on će jedino imati smisla i učinka ukoliko ga pokrenu šefovi dviju država – dakle, ukoliko se odvija na najvišoj državnoj razini. To, naravno, nikako ne znači kako će Putin i Trump bilo što konkretno uopće uspjeti dogovoriti. Ali, jednako kao i u slučaju samita Trump – Kim Jong-un, važno je pokrenuti pregovaračke procese i tako omogućiti smanjenje napetosti. Sve drugo, sada, u vrijeme kada su američko-ruski odnosi možda i gori nego na vrhuncu hladnog rata i kada nije isključena mogućnost za pojavu incidentnih situacija (makar i nenamjernih, slučajnih) koje mogu dovesti do eskalacije sukoba s neslućenim posljedicama i nije važno. Jer do pune normalizacije američko-ruskih odnosa ionako je još dalek i trnovit put. Tim više, odnekud se mora početi, jer takvo stanje ne može trajati unedogled.

Trumpov „jastreb“ putuje u Moskvu pripremiti sastanak Putin-Trump





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like