Trump mijenja retoriku prema Rusiji kao pčelica cvijeće: trebamo jedni druge!

Nakon što je prije nekoliko sati američki predsjednik Donald Trump na svom tvitu Rusiji savjetovao da se „pripremi za uništavanje raketa“ koje će padati po Siriji i da će te rakete biti „dobre, nove i pametne“, kao i to, da „Rusija nije smjela surađivati s plinskom životinjom-ubojicom, koji ubija svoj narod i time se naslađuje“, Trump iznova dramatično mijenja svoju retoriku.

Nazvavši američko-ruske odnose najlošijim u čitavoj povijesti, uključno i u vrijeme hladnog rata, Trump je predložio „zaustaviti utrku u naoružanju“.

„Naši odnosi s Rusijom sada su lošiji nego bilo kada, uključno i hladni rat. Za to nema razloga. Rusija treba našu gospodarsku pomoć, što bi bilo vrlo lako učiniti, a nama treba da sve strane rade zajedno. Zaustavimo utrku u naoružanju“, napisao je Trump na svojoj twitter stranici i ponovo izazvao nedoumicu šire javnosti. Trump je na tvitu, također, za loše odnose Washingtona i Moskve optužio „lažno“ istraživanje navodnih veza njegovog tima s ruskim predstavnicima, koje predvodi posebni istražitelj Robert Mueller i ljudi vezani uz demokrate i Obamu, „koji lude“ jer „nema nikakve urote“.

Podsjećamo: nakon Trumpovog upozorenja Rusiji da se pripremi za uništavanje raketa koje će padati po Siriji (to je bio Trumpov odgovor na današnje riječi ruskog veleposlanika u Libanonu za tamošnju televiziju, kako će Rusija uništavati američke rakete koje dolete u Siriju. Reakcije predsjednika neke države, a poglavito ne takve sile poput SAD-a, na riječi pojedinih veleposlanika tuđih zemalja nisu niti uobičajena praksa niti njihov posao jer je razlika u razini dužnosti koje obnašaju prevelika), danas se oglasila i glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova. Ona je optužila SAD da uz pomoć raketnih napada žele uništiti tragove navodnog Assadovog korištenja kemijskog oružja u gradu Dumi, i kazala, kako „pametne rakete moraju letjeti u smjeru terorista, a ne zakonite vlade koja se nekoliko godina bori s međunarodnim terorizmom na svom teritoriju“.

Maloprije se na tu temu oglasio i Kremlj, priopćenjem, kako Moskva ne podupire Twitter-diplomaciju i ne savjetuje američkoj administraciji produbljivati krizu u Siriji. „Mi smo pobornici ozbiljnih pristupa. Smatramo važnim ne činiti korake koji mogu naštetiti i bez toga krhkom stanju“, izjavio je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitry Peskov na konferenciji za medije, dodavši, kako SAD žele iskoristiti „izmišljotine“ za napad na Siriju.

Napominjemo kako se SAD, Velika Britanija i Francuska još ne mogu dogovoriti oko zajedničkog stava po pitanju najnovije sirijske krize, a britanska premjerka Theresa May odbila je pružiti potporu svoje zemlje u zajedničkoj vojnoj operaciji, zatraživši dodatne dokaze o Assadovoj krivnji za kemijski napad u Dumi.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like