Trump će se 12. svibnja povući iz nuklearnog Sporazuma s Iranom

Američki predsjednik Donald Trump izići će iz nuklearnog Sporazuma s Iranom, kojeg su 2015. g. s Teheranom sklopile zemlje tzv. šestorice (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka), a o svojoj odluci objavit će 12. svibnja, izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron jučer je, nakon završetka razgovora s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, izjavio, kako želi privući Rusiju, Tursku i druge zemlje k novom sporazumu o iranskom nuklearnom programu.

„Moje mišljenje, a ja ne znam što će odlučiti vaš predsjednik, je to, da će se on jednostrano povući iz tog sporazuma zbog unutarnjih razloga“, izjavio je u srijedu francuski šef države na konferenciji za novinare nakon sastanka s Trumpom.

Geopolitika News podsjeća: Trump je u više navrata kritizirao Sporazum s Iranom, nazivajući ga najgorim sporazumom ikada potpisanim od strane SAD-a. On je potpisan u srpnju 2015.g. u vrijeme Obamine administracije, a od svjetskih zemalja tada su mu se otovreno protivile jedino Izrael i Saudijska Arabija sa svojim zaljevskim „satelitima“. Trump će 12. svibnja o tom pitanju objaviti svoju konačnu odluku.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u petak dolazi u službeni posjet SAD-u i u Washingtonu će o iranskom nuklearnom sporazumu voditi pregovore s američkim čelnikom Trumpom. Poznato je kako se Njemačka, Velika Britanija, Francuska i EU kao cjelina, kategorički protive promjeni Sporazuma o iranskom nuklearnom programu, uz dodatak, da Macron, nakon jučerašnjeg susreta s Trumpom, sada ublažava francuski stav i zalaže se za izmjene njegovih pojedinih dijelova. Međutim, jučer su Rusija i Kina izrazile svoje oštro protivljenje bilo kakvim jednostranim promjenama sadržaja tog međunarodno-pravnog dokumenta, a Iran je upozorio kako će u tom slučaju istog trenutka napustiti Sporazum i nastaviti s razvojem svog nuklearnog programa. Važno je naglasiti i kako su dvoje sadašnjih ključnih Trumpovih savjetnika – novi savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton i za koji dan novi državni tajnik i bivši direktor CIA-e Mike Pompeo, već dugo otovreno istupali (i to još uvjek čine) protiv Sporazuma s Iranom, tako da je teško vjerovati kako Emmanuel Macron u tom smislu nema pravo, kada kaže kako vjeruje da će se Trump povući iz Sporazuma.
Nakon spomenute Macronove izjave skočile su cijene nafte, s tendencijom prema svom maksimumu još od 2014. godine. Trumpov jednostrani izlazak iz nuklearnog sporazuma i uvođenje novih sankcija Iranu može dovesti do rasta napetosti u ključnoj svjetskoj  regiji za proizvodnju nafte, a nesumnjivo bi imalo za posljedicu i smanjenje isporuka iranske nafte na svjetsko tržište. U svakom slučaju, takva Trumpova odluka imat će dalekosežne strateške i geopolitičke  posljedice u idućem srednjoročnom razdoblju, a u vrlo neugodan položaj dovodi i ključne američke saveznike u Europskoj uniji. Ali sačekajmo ipak Trumpovu konačnu odluku.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like