TOP VIJEST: Rusija i Turska dogovorile cijenu za S-400, a Rusi će im prodati i tehnologiju

Nakon što je danas ruski predsjednik Vladimir Putin u Turskoj dočekan s državničkim počastima poput pravog cara, znalo se kako njegov dolazak ne može imati samo protokolarnu važnost i da dvije srane (sutra im se pridružuje i iranski predsjednik Hassan Rouhani) itekako imaju u planu konkretne poteze koji će osigurati razvoj međusobnih odnosa u narednom srednjoročnom razdoblju i na kojima će im mnogi moći pozavidjeti.

U posljepodnevnim satima ruski predsjednik je, u nazočnosti turskog kolege Recepa Tayyipa Erdogana, svečano otvorio početak izgradnje prve turske atomske centrale „Akkuyu“, koju će graditi ruska državna tvrtka „Rosatom“. Ne samo to: osim što je nedavno dobila sve potrebne licence, ova ruska tvrtka bit će i vlasnik te nuklearke i prodavat će struju turskim potrošačima. Prvi energetski blok trebao bi s radom početi već 2023. godine, a rok eksploatacije je 60 godina, uz mogućnost njegovog produljenja na još 20 godina. Naravno, ruska strana će projekt i financirati, a financiranje je otvoreno i za druge investitore budući da je Turska pristala na zahtjev Rosatoma da projekt proglasi strateški važnim za tursku državu i time mu omogući porezne olakšice, što je primarno za privlačenje investitora. U izgradnju nuklearke ruska strana će uključiti i stotine turskih tvrtki i proizvođača. Gradit će se po najnaprednijoj svjetskoj tehnologiji i uz najviše standarde zaštite okoliša. Najpriznatija ruska sveučilišta iz sfere nuklearne energetike već školuju stotine turskih studenata upravo za ovladavanje atomskom tehnologijom, a dvadesetorica su već polučila i prve diplome i bit će spremni za rad u novoj nuklearci. Posao u njoj i vezano uz nju dobit će čak 15 tisuća turskih radnika.

Maloprije je stigla i vijest kako su se Moskva i Ankara dogovorile o cijeni isporuke ruskog PZO sustava S-400 Turskoj. To je večeras osobno objavio predsjednik Vladimir Putin na medijskoj konferenciji održanoj u Ankari zajedno s predsjednikom Erdoganom.

„Mi smo ubrzali proizvodnju i dogovorili se o cijenama, što je izuzetno važno“, kazao je Putin i dodao, kako su obje strane raspravile prioritete vojne suradnje. „Polazimo od toga, da će se na predstojećem zasjedanju konkretne međuvladine komisije predmetno raspraviti perspektive daljnjih isporuka Turskoj suvremenih ruskih vojnih proizvoda“, kazao je Putin. Naglasio je kako je odluka o tome bila usvojena „na zamolbu naših turskih partnera i prijatelja“.

I ono – ne manje važno, a što je toliko željela sama Turska: Putin je izjavio kako ne postoje nikakva ograničenja za zajedničku rusko-tursku proizvodnju PZO sustava S-400 i predaju ruske tehnologije turskoj strani. To pitanje oko zajedničke proizvodnje i predaji tehnologije Moskva nije promatrala kroz sferu povjerenja ili bilo kakvog političkog zajedničkog djelovanja. Stvar je bila isključivo ekonomske prirode i sva se pitanja riješavaju na razini nadležnih subjekata, kazao je ruski čelnik.

 





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like