TOP TEMA: Američki obavještajci – sirijska oporba više nije sposobna svrgnuti Assada

Američka obavještajna zajednica zaključila je, kako je tijekom sukoba u Siriji dosegnut „odlučni prijelom“ u korist predsjednika Bashara Assada i da sirijska oporba, koju podupire SAD, „vjerojatno, više nije sposobna“ svrgnuti sirijskog čelnika. Te su riječi sadržane u izvješću „Ocjena svjetskih ugroza obavještajne zajednice SAD-a“, javna verzija kojeg je u utorak objavljena od strane Ureda direktora američkih obavještajaca.

Izvješće od ukupno 28  stranica (koje u cjelosti u originalnoj verziji možete pročitati na gornjem linku) odnosi se na sve ključne svjetske regije, a glede sigurnosnog stanja u Europi je vrlo kratko i šturo. Evo zanimljivih citata iz tog izvješća, kojeg  potpisuje direktor američkog National Intelligence Daniel R. Coats:

„Sirijska oporba, koja se bori već gotovo sedam godina, više nije sposobna svrgnuti predsjednika Bashara Assada ili preokrenuti svoj rastući zaostatak u vojnom planu. Pobunjenici, međutim, raspolažu s dovoljno resursa da bi mogli zadržati sukob makar tijekom slijedeće (2018.g., op. GN) godine.“

„Odlučni prijelom“, koji se dogodio u sukobu u korist sirijskog režima, „omogućuje Rusiji i Iranu još snažniju nazočnost u toj zemlji“. Moskva „vjerojatno, ne može primorati predsjednika Assada na političko riješenje, koje, po njegovom mišljenju, može značajno oslabiti njegov položaj“. Assad može sudjelovati u mirovnim pregovorima ali će teško poći na „ozbiljnije ustupke“ oporbi. Rusija i Iran planiraju dugoročnu nazočnost u Siriji, dobivši pravo na razmještaj svojih baza i ugovore za obnovu zemlje i iskorištavanje naftnih resursa, navodi se dalje u izvješću.

Glede Rusije i zemalja ex SSSR-a, američki obavještajci u svom izvješću navode, kako će Vladimir Putin pobijediti na nadolazećim predsjedničkim izborima u Rusiji 18. ožujka i da će se on u slijedećem mandatu oslanjati „na agresivnu i oportunističku vojnu politiku za postizanje rezultata izvan granica Rusije“. Za Rusiju je navedeno, kako ona i dalje nastoji izazvati razdor u Europi, kako po pitanju sankcija tako i glede potpore Ukrajini. Od Moskve se 2018.g. također očekuju još snažniji i opasniji hakerski napadi na SAD, NATO i američke saveznike. Što se tiče proturuskih sankcija sa strane Zapada, u izvješću se zaključuje, kako se „Kremlj nosi sa sankcijama na način kako to može na postojećoj razini“. Moskva, također, vrši modernizaciju svog atomskog naoružanja.

(Ovdje možemo zaključiti kako je navedeni „ruski pristup“, zapravo, gotovo identičan američkom pristupu iz nedavno objavljenih najnovijih američkih doktrina o nacionalnoj i obrambenoj sigurnosti, u kojima se otvoreno navodi kako će američka diplomacija ubuduće razgovarati s pozicije sile, i da će SAD nastaviti s podernizacijom svog nuklearnog naoružanja. Prevedeno na jezik analitike, to znači daljnje produbljavanje napetosti između Rusije i SAD-a, op. GN.)





Što se tiče Ukrajine, Amerikanci su fokusirali svoju ocjenu ugroza ne na istok zemlje i tamošnji vojni sukob, već na „rizike unutarnje nestabilnosti“.

„U Ukrajini ostaje rizik unutarnje nestabilnosti koji Rusija može iskoristiti kako bi potkopala prozapadnu orjentaciju Kijeva. Ti čimbenici ugrožavaju započeti gospodarski oporavak Ukrajine i mogu dovesti do promjene njezine vanjske politike, što će još više povećati napetosti između Rusije i Zapada“. Pri tom autori izvješća navode, kako „široka razočaranost dinamikom reformi, pad životnog standarda, osjećaj pogoršavanja stanja oko korupcije i politička polarizacija uz planirane predsjedničke izbore 2019.g. mogu dovesti do prijevremenih izbora“. „Slijepa ulica“ oko sukoba na istoku Ukrajine, vjerojatno će se nastaviti, s tim da je „veliki napad bilo koje od strana u 2018.g. malo vjerojatan“.

Također se spominje i napetost u zoni Nagornog Karabaha, koja može dovesti do „velikog vojnog sukoba između Armenije i Azerbajdžana, što može potaknuti Rusiju na potporu svom regionalnom savezniku“ (Armeniji). Tome pridonosi odsustvo želje Erevana i Bakuua za pronalazak kompromisa, ali i modernizacija azerbajdžanske vojske i kupovina sa strane Armenije suvremene ruske vojne tehnike, kaže se u dokumentu američke obavještajne zajednice, koji se odnosi na svjetske ugroze u 2018. godini.





 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like