Tillerson dolazi u Tursku: očekuju se teški razgovori

Američki državni tajnik Rex Tillerson stiže u četvrtak, 15. veljače, iz Libanona, u radni posjet Turskoj, u okviru svoje bliskoistočne turneje. U toj će zemlji boraviti dva dana, a tijekom posjeta razgovarat će s turskim kolegom Mevlutom Cavushogluom, a primit će ga i predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Ovaj posjet događa se u vrijeme kulminacije napetosti u američko-turskim odnosima, izazvanih zbog američke politike u Siriji i njihove potpore tamošnjim kurdskim političkim krugovima i vojnim postrojbama, što Ankara smatra potpuno nedopustivim s obzirom da ona kurdske organizacije u Siriji smatra terorističkim i podružnicom zabranjene turske Radničke stranke Kurdistana, ali i zbog činjenice da SAD, kao saveznik u NATO-u, ne uvažava turske nacionalne interese već se priklanja njezinim „zakletim neprijateljima“ – Kurdima. Također, susret se događa u vrijeme provedbe turske vojne operacije „Maslinova grana“ u sirijskoj kurdskoj enklavi Afrin, prema kojoj se Sjedinjene Države odnose neutralno (čitaj: dozvoljavaju Turskoj njezinu provedbu), ali istodobno Ankari jasno daju do znanja, da se njezina vojna operacija ne smije širiti dalje na istok, u zonu grada Manbija (u kojem se nalaze kurdske snage ali i američki specijalci), a što turski državni i vojni vrh permanentno najavljuje kao slijedeću fazu spomenute vojne operacije.

Današnji se stupanj američko-turskih odnosa uspoređuje s onima iz 2003.g., kada turska vlada nije dopustila američkoj vojsci ulazak u Irak kroz svoj teritorij, i iz 1974.g., kada je turska vojska intervenirala na turskim stanovništvom pretežito naseljen sjeverni dio Cipra.

Podsjećamo: predsjednik Erdogan je 13. veljače opetovano kritizirao Sjedinjene Države zbog njezine politike u Siriji, gdje američki vojnici pružaju pomoć „kurdskim teroristima“. U utorak je Erdogan, u govoru pred vodstvom i članovima vladajuće Stranke pravde i razvoja, izjavio, kako Amerikanci financiraju kurdske postrojbe YPG u Siriji s gotovo 3 milijarde dolara i da će o svemu tome razgovarati s američkim državnim tajnikom Tillersonom. Samo dan kasnije, turski ministar vanjskih poslova Cavushoglu upozorio je SAD na mogući potpuni prekid bilateralnih odnosa ukoliko se ne postigne po Tursku zadovoljavajući napredak u pregovorima.

Uoči spomenute Erdoganove izjave, američki Pentagon je od Kongresa zatražio odobrenje 300 milijuna dolara u 2019.g. za obuku i jačanje arapsko-kurdskog saveza „Sirijske demokratske snage“ (SDF).

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like