U EUROPU STIŽU PRVI TANKERI S IRANSKOM NAFTOM

Agencija Bloomberg priopćila je kako je 15. veljače Iran u Europu otpravio svoj prvi tanker s naftom nakon ukidanja međunarodnih sankcija uvedenih Teheranu zbog razvoja njegovog nuklearnog programa. Tanker je isplovio s iranskog terminala na otoku Hark, a za gigantsku francusku naftnu tvrtku „Total“ dostavit će 2 milijuna barela nafte.
Američki The Wall Street Journal piše kako će još dva tankera dostaviti po 1 milijun barela nafte za španjolsku naftnu tvrtku Cepsa i Lukolilovu tvrtku kćer – Litasco (registriranu u Švicarskoj, op.a.).

Nakon ukidanja sankcija Iranu, Teheran je izvjestio o spremnosti povećanja dnevne proizvodnje nafte na 500 tisuća barela, kako bi mogao vratiti dio izgubljenog tržišta, a sve to neovisno o niskim cijenama „crnog zlata“ na svjetskom tržištu.

Napominjemo kako je Iran nedavno donio političku odluku o sklapanju ugovora o izvozu nafte za tvrtke iz Europske unije isključivo u eurima, po tečaju kojeg ta valuta ima u odnosu na američki dolar na dan isporuke.

Još je jedna zanimljiva vijest danas stigla vezano uz iransku naftu. Naime, Iran će prvi put nakon 10 godina prodati svoju naftu jeftinije od Saudijske Arabije. Državna naftna tvrtka National Iranian Oil ponudila je svojim azijskim kupcima popust od 2,6 dolara za barel u mjesecu ožujku. Istodobno, saudijska državna naftna kompanija Saudi Aramco mogla je ponuditi popust od svega 2,4 dolara za barel.

Popust se odnosi samo na tzv. tešku naftu. Orjentir i za Teheran i Rijad služe naftne sorte Oman i Dubai i izračun popusta obavlja se u odnosu na ove dvije vrste nafte.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like