Nezapamćena snježna oluja blokirala 1000 vozila, uključila se vojska: ‘To je totalni kaos’

Švedske oružane snage dostavile su hranu i vodu za do 1000 automobila i kamiona koji su ostali zaglavljeni u velikom snijegu više od 24 sata. Spasioci su rekli da rade na oslobađanju ljudi zaglavljenih na glavnoj cesti E22 u području Skane u južnoj Švedskoj. Mnoge od zarobljenih evakuirali su spasilački timovi i rekli im da se kasnije vrate u svoje automobile, prenosi BBC.

Putnički kaos dogodio se usred pada zimskih temperatura diljem nordijskih zemalja. Ekstremno hladno vrijeme pogodilo je dijelove Švedske, Finske i Norveške, a snježne oluje u Danskoj ostavile su vozače zarobljene na autocesti u blizini Aarhusa od srijede. Meteorološka stanica Kvikkjokk-Arrenjarka u sjevernoj Švedskoj zabilježila je u utorak navečer najhladniju noć u 25 godina, s temperaturom koja je pala na -43,6C.

Prekid na glavnoj cesti E22 počeo je oko 09:00 po lokalnom vremenu u srijedu kada je snijeg učinio E22 neprohodnom u oba smjera između Horbyja i Kristianstada. Stotine automobila zaustavilo se u snježnim nanosima. “To je totalni kaos”, rekla je glasnogovornica policije Evelina Olsson.

Aute pale periodično da bi se zagrijali

Ralice za snijeg stigle su u srijedu navečer, a policija i spasioci radili su cijelu noć kako bi oslobodili ljude u stotinama zarobljenih automobila. Neki su imali zdravstvenih problema, uključujući dijabetes.

Erika Sepeliovaite rekla je za portal Aftonbladet da su ona i njezino dvoje djece i njezin pas oslobođeni nakon 19 sati. Malin Johansson (56) iz Ahusa, rekla je da su ona i njezin partner u redovitim intervalima palili svoj automobil kako bi ga zagrijali. Rekla je za Expressen da su osjetili olakšanje kada su spasioci presjekli središnju barijeru na cesti, što im je omogućilo da odu u 04:30 u četvrtak.





Vojnici su poslani da dostave hranu i vodu zarobljenim ljudima. “Problem je u tome što pada toliko jak snijeg da je cesta prekrivena snijegom samo pola sata nakon što je prošla ralica”, rekla je gospođa Olsson. U četvrtak ujutro mnogim automobila je bio očišćen prolaz, iako su kamioni još uvijek bili zaglavljeni. Policija je rekla da se uvjeti počinju poboljšavati, ali je dodala da cesta neće biti očišćena najranije do petka u 08:00. Autobusi i vlakovi otkazani su u četvrtak ujutro u regiji Skane, a vlasti su pozvale ljude da izbjegavaju putovanja koja nisu neophodna.

Komentari

komentar





You may also like