Sumnja u smisao švicarske konferencije o miru u Ukrajini

Konferencija o Ukrajini, koja je u tijeku u švicarskom ljetovalištu Burgenstocku, riskira neuspjeh i kraj bez pronalaska mirovnog rješenja za sukob, piše američki Bloomberg. Istu takvu tvrdnju već dugo ponavlja Rusija, ali je drugačije kada je objavi poznati američki medij.

Medij piše da bi pokušaji sastanka da se pronađe put za “pravedan mir” mogli biti uzaludni. Ukrajinski čelnik Volodimir Zelenski “obećao je da će nastaviti s širenjem međunarodne potpore”, ali “odsutnost Kine s dvodnevnog sastanka i nazočnost nižih diplomata iz takozvanih država BRICS-a bacaju sjenu na napore [Ukrajine] da pridobije globalni jug”, piše Bloomberg.

Švicarska predsjednica: ‘Mirovni proces bez Rusije je nezamisliv’

Više od 90 zemalja poslalo je izaslanstva na konferenciju, ali popis sudionika pokazuje da su “pokušaji da se maksimizira podrška među svjetskim čelnicima bili težak posao”.

Nadasve je zanimljiv i komentar same švicarske predsjednice Viola Amherd dok je otvarala konferenciju u Burgenstocku. “Dobro smo svjesni da je mirovni proces bez Rusije nezamisliv. Trajno rješenje mora uključivati ​​obje strane. Želimo razgovarati o tome kako i pod kojim uvjetima Rusija može biti uključena u ovaj proces”, tvrdi, no nakon toga je pokušala obraniti svrhu konferencije koju je upravo otvarala uz tvrdnju da je bitno “napraviti taj prvi ključni korak. Na nama je da osiguramo da nakon njega slijedi drugi”, piše na službenoj stranici švicarske vlade.

Putin je netom prije konferencije rekao da će narediti istog trenutka prekid vatre ako se ispune uvjeti koje je iznio, a samu konferenciju u Švicarskoj je opisao kao “samo još jednu smicalicu da se svačija pozornost skrene, preokrene uzrok i posljedica ukrajinske krize te usmjeri rasprava na pogrešan kolosijek”.

Pristižu uzvanici, Foto: AP/Laurent Cipriani

Dio pozvanih država nije poslao izaslanstvo

Švicarska je domaćin konferencije o Ukrajini u turističkom gradu Burgenstocku od 15. do 16. lipnja. Bern je pozvao više od 160 izaslanstava, uključujući iz zemalja G7, G20 i BRICS. No, organizatori su uoči skupa priopćili da dobar dio pozvanih država nije poslao izaslanstva jer sudjeluje 91 država i osam međunarodnih organizacija.





Pedeset i pet zemalja poslalo je svoje šefove država ili vlada za sudjelovanje. Zemlje kolektivnog Zapada brojčano nadmašuju ostale u Burgenstocku, što ostavlja malo nade za uravnoteženu raspravu. Rusija nije među pozvanima na ovaj skup. Većina zemalja članica UN-a nije poslala svoja izaslanstva.

Na primjer, Kina nije na popisu sudionika, dok Brazil prisustvuje kao promatrač. Nisu došli Azerbajdžan, Bjelorusija, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Venezuela, Egipat, Iran, Kina, Kuba, Egipat, Nikaragva, Pakistan, Sirija, Etiopija i mnoge druge zemlje.

Konferencija se bavi trima temama, a to su humanitarna pitanja, nuklearna i prehrambena sigurnost. Švicarska vlada je 14. lipnja precizirala da zemlje mogu dijeliti svoja stajališta o razmjeni zarobljenika, oslobađanju civila i repatrijaciji djece. Na kraju tribine očekuje se zajednička izjava.





Putin spreman na prekid vatre ‘odmah’: Ovo su uvjeti

Komentari

komentar

You may also like