Strah Europe od jeftinih ruskih gnojiva

Poplava jeftinih ruskih gnojiva prijeti sigurnosti hrane u Europi, izjavili su predstavnici te industrije, a objavio britanski Financial Times. Vijest su odmah prenijeli i pojedini ruski mediji.

Naime, europski proizvođači gnojiva ne mogu se natjecati s ruskim zbog različite cijene plina. Kako navodi britanski medij, rastuća ovisnost o ruskim gnojivima daje Moskvi više utjecaja na europsku proizvodnju usjeva. Uvoz nekih vrsta ruskih gnojiva u EU čak se i povećao u pozadini sankcija nakon početka ruske invazije na Ukrajinu. Nakon nje, isporuke ruskog prirodnog plina u EU značajno su usporene početkom a europske su se zemlje prebacile na druge izvore.

Uvoz nekih vrsta gnojiva, posebice uree, čak se povećao s izbijanjem sukoba u Ukrajini. Jeftina gnojiva pomogla su europskim poljoprivrednicima, ali domaći proizvođači gnojiva ne mogu izdržati konkurenciju.

“Trenutačno smo preplavljeni protokom gnojiva iz Rusije, koja su mnogo jeftinija od naših gnojiva iz jednostavnog razloga što oni male iznose za prirodni plin u usporedbi s nama, europskim proizvođačima… Ako političari ne budu djelovali, (proizvodni kapacitet Europe) će nestati,” – rekao je predsjednik uprave najvećeg proizvođača amonijaka u Njemačkoj SKW Stickstoffwerke Piesteritz Petr Zingr.

Foto: Tvornica gnojiva – Veliki Novgorod, Rusija (Guliver Image

Dolaze godine krize

“Dolaze godine krize” za europsku industriju gnojiva, rekao je  Benjamin Lakatos, čelnik švicarske energetske kompanije MET Group, koja je u lipnju objavila želju za kupnjom kontrolnog udjela u baltičkom proizvođaču gnojiva Achema.

Rastuće cijene plina i energije utjecat će na industriju brže od drugih, rekao je, budući da 70-80% operativnih troškova tvrtki za proizvodnju gnojiva dolazi od prirodnog plina.





Trećina uvoza uree u EU, najjeftinijeg oblika dušičnog gnojiva, dolazi iz Rusije, a uvoz se 2023. približio rekordnoj razini, prema Eurostatu. Prema carinskim podacima, uvoz ruske ureje u Poljsku porastao je na gotovo 120 milijuna dolara 2023., u usporedbi s 84 milijuna dolara 2021.

Ruski brod s gnojivom je zadržan u finskoj luci Kotka





Moćni njemački BASF usmjerio ulaganja u SAD i Kinu

Medij napominje da je najveći kemijski koncern BASF posljednjih godina značajno smanjio svoje aktivnosti u Europi, uključujući i sektor proizvodnje umjetnih gnojiva, te se usmjerio na ulaganja u SAD i Kinu, gdje su troškovi niži.

Prije ili kasnije, mnogi, uključujući i njegovu tvrtku, mogli bi slijediti ovaj primjer, rekao je Petr Zingr. Naglasio je kako SKW Stickstoffwerke Piesteritz već pregovara o mogućnosti pokretanja proizvodne linije amonijaka u Sjedinjenim Državama.

Bez proizvodnje gnojiva u Europi, EU će ovisiti o uvozu iz drugih zemalja, poput Rusije i Bjelorusije, što će utjecati na proizvodnju hrane u regiji, naglasio je Petr Zingr

Kaos u Francuskoj: Macron poljoprivrednicima ‘zabija nož u leđa u Bruxellesu’

 

Komentari

komentar

You may also like