Stoltenberg: Ukrajina može koristiti zapadno oružje za napade na vojne baze u Rusiji

Oružje NATO-a prebačeno u Kijev odmah postaje vlasništvo Ukrajine, pa bi ga Kijev trebao moći koristiti za nanošenje napada, na primjer, “na ruske zračne baze”. Takvu provokativnu izjavu dao je danas, 27. svibnja, glavni tajnik NATO-a u odlasku Jens Stoltenberg.

To je rekao u svom govoru u Sofiji na sastanku Parlamentarne skupštine NATO saveza uoči srpanjskog summita u Sjedinjenim Državama. Kazao je slijedeće:

“Došlo je vrijeme za razmatranje ukidanja nekih od trenutačnih ograničenja. Vidimo da se u regiji Harkiv linija bojišnice i granica praktički poklapaju, a Ukrajina nije u mogućnosti napasti vojne ciljeve na ruskom teritoriju. To znači da su Ukrajincima ruke vezane. Napadnuti su s ruskog teritorija i ne mogu odgovoriti zbog postojećih ograničenja uporabe oružja.”

Ovu Stoltenbergovu izjavu već su oštro osudili glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Međutim, ovdje treba naglasiti kako se radi o Stoltenbergovom osobnom mišljenju. Strategiju daljnjeg nastupa NATO saveza po pitanju ukrajinskog rata definitivno će definirati navedeni summit u srpnju.

Foto: Guliver image

Kosovo i Malta postali pridruženi članovi Parlamentarne skupštine NATO-a

Parlamentarna skupština NATO-a danas je pozitivno izglasala unapređenje statusa Kosova iz promatrača u pridruženog člana te organizacije, piše beogradski medij Politika.





Prilikom glasovanja 14 članica bilo je suzdržano, jedino je Mađarska bila protiv. Malta je također postala pridružena članica.

Parlamentarna skupština NATO-a: summit NATO-a u Washingtonu mora pojačati podršku Ukrajini





Komentari

komentar

You may also like