Ne žele ljutiti Kinu: NATO se neće širiti na Aziju i ostaje savez između S. Amerike i Europe

Prošli tjedan glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg dao je intervju za japanski medij Yomiuri Shimbun. Razgovor je održan u svjetlu skorog summita NATO-a u Washingtonu, na kojem će se posebna pozornost posvetiti jedinstvu s američkim saveznicima u Aziji u kontekstu kineske prijetnje.

Za razliku od ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je nedavno, u sklopu rasprave o mogućnosti snižavanja praga za uporabu nuklearnog oružja rekao kako mogućnost promjene ruske nuklearne doktrine ostaje otvorena, Stoltenberg je u navedenom intervjuu izjavio kako NATO savez trenutačno ne vidi potrebu za revizijom svoje nuklearne doktrine jer „nema neposredne prijetnje“.

Također je naglasio kako se proces zamjene američkih lovaca koji se koriste za nuklearno odvraćanje s F-16 na F-35 “nastavlja kao i obično”.

Foto: AP Photo / Virginia Mayo / Guliver image

Peking dovodi u pitanje naše vrijednosti

Govoreći o Kini, glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza rekao je kako Peking dovodi u pitanje vrijednosti i interese NATO-a i pruža vojnu pomoć Rusiji.

“NATO ne smatra Kinu protivnikom, ali izaziva naše vrijednosti, interese i sigurnost”, – rekao je u kontekstu kineskih prijetnji9 Tajvanu i pojedinim susjedima, prije svega u zoni Južnog kineskog mora.

Uz to, optužio je Kinu da pruža vojnu potporu Rusiji, dodajući da time Peking “raspiruje najveći rat u Europi od Drugog svjetskog rata”. Prema Stoltenbergu, Rusija, prema njegovim riječima, proizvodi bespilotne letjelice i projektile uz potporu kineskog izvoza vrhunske tehnologije i elektronike.





Tajvan poručuje: Kineske vojne vježbe su de facto zračna i pomorska blokada otoka

Jačanje suradnje s azijskim partnerima

U tom kontekstu, smatra potrebnim dati sadržaj partnerstvu s Japanom, Južnom Korejom, Australijom i Novim Zelandom kako bi se pojačao pritisak na Kinu i time stabilizirala azijska regija.





Ipak, rekao je da će NATO ostati savez Sjeverne Amerike i Europe, istaknuvši da se na predstojećem summitu neće donositi odluke o ranije najavljenom planu otvaranja ureda za vezu NATO-a u Tokiju, s obzirom na nevoljkost nepotrebnog provociranja Pekinga.

Podsjećamo kako mandat glavnog tajnika najmoćnijeg vojnopolitičkog saveza u povijesti Jensa Stoltenberga završava 1. listopada ove godine, a zamijenit će ga donedavni nizozemski premijer Mark Rutte čija je kandidatura odobrena na nedavnom sastanku Sjevernoatlantskog vijeća u Bruxellesu.

Politico: Sve 32 članice NATO-a su potvrdile Marka Ruttea za glavnog tajnika

 

Komentari

komentar

You may also like