Start trgovinskog rata s Kinom: pad američkih burzi samo je početak kaosa

Trumpova administracija je učinila jedan od prvih otvorenih koraka prema promjeni modela uzajamnih odnosa SAD-a i Kine – od suradnje prema gospodarskoj konfrontacji. Nastala situacija potencijalno ima kudikamo veće i ozbiljnije rizike, nego što je to kratkoročna „razmjena“ uvoznih carina između dviju mega-država.

Prema rezultatima rada burze od četvrtka, 22. ožujka, indeks Down Jones, S&P 500 i Nasdaq pokazali su zamjetnu negativnu dinamiku na temelju niza čimbenika, od kojih je ključan onaj o odluci američke administracije o primjeni trgovinskih i investicijskih ograničenja protiv Kine.

Down Jons pao je za 2,9%, S&P 500 za 2,5%, a Nasdaq je izgubio 2,4 postotna boda.
Portal MarketWatch istaknuo je, kako je prema određenim pokazateljima, prije svega indeksu TRIN (TRading INdex), poznatom i kao „indeks Armca“, pad američkih dionica „imao karakter panike“. Panika se, zapravo, osjeti još od veljače ove godine i prvih najava o mogućem početku američko-kineskog trgovinskog rata.

Kineska vlada je već ranije upozorila kako će poduzeti mjere odgovora u odnosu na SAD, o čemu je govorio i kineski veleposlanik pri WTO-u Xiangchen Zhang, u sinoćnjem intervjuu agenciji Reuters.

Prema prognozama niza stručnjaka, kineski se odgovori mogu odnositi na povišenje carina na uvoz američkih poljoprivrednih proizvoda, npr. soje, a američki farmeri (soja je njihov ponajveći izvozni proizvod) soju daleko najviše izvoze upravo u Kinu. Pri tom se ne smije minorizirati niti činjenica, kako Trumpovo biračko tijelo većinom živi u američkim „agrarnim“ saveznim državama.

Nastala situacija potencijalno ima kudikamo veće i ozbiljnije rizike, nego što je to kratkoročna „razmjena“ uvoznih carina između dviju zemalja. Trumpova administracija govorila je i o „krađi“ tehnologije i kršenju intelektualnog vlasništva američkih tvrtki od strane Kine, a Trump je potpisao i memorandum o „odgovoru na ekonomsku agresiju Kine“, u kojem se spominje uvođenje sankcija na investicije prema kineskim tvrtkama u SAD-u, kao i buduće snažno kažnjavanje i pokretanje istraga protiv kineskih tvrtki. „Hakerski napadi i hakerska krađa kompatibilni su s kineskom industrijskom politikom“, stoji, između ostalog, i u dokumentu američke Trgovinske komore.





Trumpova administracija je učinila jedan od prvih otvorenih koraka prema promjeni modela uzajamnih odnosa SAD-a i Kine – od suradnje prema gospodarskoj konfrontacji.

Zaoštravanje ekonomskih, a također, u perspektivi, i političkih odnosa između dviju najjačh gospodarskih sila svijeta, negativno će se odraziti na svjetsko gospodarstvo u cjelini i dovest će do smanjenja dobiti za mnoge tvrtke koje će se suočiti s povećanjem proizvodnih troškova.

Osim zabrinutosti glede trgovinskog rata, dodatni čimbenik neizvjesnosti na američkom tržištu dionica jest i sadašnji pokazatelj pogoršanja ozračja u IT sektoru, u svezi afere s „iskorištavanjem Facebookovih informacija za miješanje u izbore“, kao i oštrija pozicija Federalnog rezervnog sustava s novim direktorom na čelu, vezano uz daljnje povećanje kamatnih stopa.





Geopolitika.news i dalje će s velikom pozornošću pratiti razvoj stanja po ovoj problematici, jer se ona tiče čitavog svijeta, a ne samo SAD-a i Kine. U svezi toga ubrzo ćemo objaviti moguće varijante i posljedice pokretanja „malog“ i „velikog“ trgovinskog rata između dviju mega-država. Za sada nije izvjesno o kojoj će od te dvije varijante u praksi biti riječ. SAD je, kako se čini, odlučio zaigrati “na sve ili ništa”, kako prema Kini tako i prema Rusiji. Znak je to gubitka američke  globalne dominacije i početka ukopavanja u svoje rovove, uz želju za očuvanjem što većeg dijela zemaljske kugle pod svojim utjecajem.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like