Skoro sudar: Kineski lovac preletio 6 metara ispred nosa američkog izviđačkog aviona

Američka vojska priopćila je da je borbeni zrakoplov kineske mornarice letio opasno blizu izviđačkog zrakoplova američkog ratnog zrakoplovstva iznad Južnog kineskog mora ranije ovog mjeseca, prisilivši američkog pilota da manevrira kako bi izbjegao sudar, prenosi ABC.

Sinoć je američko Indo-Pacifičko zapovjedništvo priopćilo da se incident dogodio 21. prosinca, kada je J-11 kineske narodnooslobodilačke vojske proletio manje od 6 metara ispred “nosa” američkog velikog izviđačkog aviona RC-135.  Američki je zrakoplov “zakonito provodio rutinske operacije iznad Južnog kineskog mora u međunarodnom zračnom prostoru”, navodi se u priopćenju. Pilot je bio prisiljen “poduzimati manevre izbjegavanja kako bi izbjegao sudar”, piše u priopćenju. Kina često izaziva vojne zrakoplove SAD-a i njegovih saveznika, posebno iznad Južnog kineskog mora, na koje Kina u skoro u cijelosti polaže pravo.

Sličan incident doveo je do sudara u zraku 2001. godine u kojem je kineski zrakoplov izgubljen, a pilot poginuo. “Združene indo-pacifičke snage SAD-a posvećene su slobodnoj i otvorenoj indo-pacifičkoj regiji i nastavit će letjeti, ploviti i djelovati na moru i u međunarodnom zračnom prostoru, vodeći računa o sigurnosti svih plovila i zrakoplova prema međunarodnom pravu”, navodi se u američkom priopćenju.

Peking žestoko negoduje zbog prisutnosti američke vojske u Južnom kineskom moru i redovito zahtijeva od njihovih brodova i zrakoplova da napuste to područje. SAD je rekao da ima puno pravo djelovati u i iznad Južnog kineskog mora i ignorira zahtjeve Kine. SAD i njihovi saveznici su optužili Kinu za uznemiravanje vojnih zrakoplova i brodova u Istočnom kineskom moru u blizini kineske obale pa sve do Roga Afrike, gdje Kina ima pomorsku bazu.

Komentari

komentar





You may also like