Sirijski Kurdi Damasku predlažu pregovore

Proteklih smo dana svjedočili rijetko intenzivnom političkom dijalogu po pitanju Sirije: od izraelsko-iransko-ruskih pregovora o predstojećoj ofanzivi sirijske vojske na posljednja pobunjenička uporišta na jugo-zapadu zemlje; rusko-tursko-iranskog dijaloga i priprema za slijedeći samit na vrhu u Teheranu; Assadovog intervjua RT-u uz poziv Kurdima za dijalog (u protivnom, sirijski je predsjednik najavio oslobađanje čitave zemlje vojnim putom), do prekjučerašnjeg američko-turskog sporazuma o povlačenju kurdskih snaga iz Manbija (arapskog grada na sjevero-istoku sirijske regije Aleppo, zapadno od rijeke Eufrata) i zajedničkog nadzora turskih i američkih snaga te zone, koju je Ankara već odavno označila „crvenom crtom“ preko koje neće prijeći kada je u pitanju povlačenje kurdskih snaga na teritorij istočno od Eufrata.

Uz sve to, sinoć je stigla i vijest kako su predstavnici glavne političke snage sirijskih Kurda, stranke Demokratski savez (PYD), u srijedu, 6. lipnja, izjavili o svojoj spremnosti  na dijalog sa službenom  vladom u Damasku. O tome je izvijestio visoki kurdski dužnosnik Aldar Khalil.

„Cilj (pregovora) sastoji se u nastavku političkog riješenja po načelu „Sirijci-Sirijci“ (s oslanjanjem na unutarnje snage zemlje, op. GN.) i zatvaranje vrata za sukobe i ratove (općenito)“, izjavio je Khalil.

Drugi predstavnik sirijskih Kurda, Ilham Ahmed, supresjedatelj „Sirijskog demokratskog vijeća“ kojeg podupiru Sjedinjene Države, kazao je, kako je za pripremu dijaloga između Kurda i Damaska potebno „određeno vrijeme“. „Mi se trudimo osigurati naš projekt samouprave (na sjevero-istoku Sirije) i za to su također zainteresirani Amerikanci“, izjavio je Ahmed.

Također treba naglasiti kako je vojno krilo spomenute kurdske stranke PYD, „Postrojbe narodne samozaštite“ (YPG) (ona čini okosnicu kurdsko-arapskih postrojbi SDF, koje podupire Pentagon i koje nadziru većinu teritorija na sjevero-istoku Sirije), sinoć izjavilo o početku povlačenja svojih snaga iz grada Manbija i njegove zone. Zapovjednici YPG smatraju kako su savjetnici i borci kurdskih postrojbi obučili lokalne (arapske) pobunjenike i završili svoju protuterorističku misiju, i da su pripremili lokalno (arapsko) „Vojno vijeće Manbija“ za zaštitu tog područja vlastitim snagama.

Podsjećamo: turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavushoglu i američki državni tajnik Mike Pompeo, 4. lipnja postigli su sporazum i dogovorili operativni plan u svezi sirijskog grada Manbija, koji se sastoji od povlačenja kurdskih postrojbi i zajedničkog američko-turskog vojnog nadzora te zone i uspostavu tijeka lokalne vlasti po etničkom ključu.





Turski ministar je nakon sastanka izjavio, kako se u prvoj fazi sporazuma moraju povući kurdske snage iz grada i zone Manbija, koja će prijeći u ruke američkih i turskih snaga. „Turska teži političkom riješenju u Siriji i odlučno se protivi bilo kakvim koracima usmjerenim na podjelu te zemlje. U Astani, Sočiju i Ženevi Turska se je pokazala jednim od ključnih igrača u procesu riješenja (sirijskog sukoba)“, kazao je šef turske diplomacije.

Zoran Meter: (Video) SENZACIONALNI TAJNI DOGOVOR RUSIJE, IZRAELA I IRANA





 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like