Sirijska vojska blokirala američku bazu u At-Tanfu, na tromeđi Sirije, Jordana i Iraka

Zapovjednik ruskog Glavnog stožera oružanih snaga Valerij Gerasimov, izjavio je u srijedu, 27. siječnja, kako je sirijska vojska u potpunosti blokirala američku vojnu bazu At-Tanf na jugu sirije. Ta se baza nalazi u blizini graničnog prijelaza na tromeđi Sirije, Jordana i Iraka i već duže vrijeme izaziva brojne kontroverze ali i optužbe sa strane Moskve i Damaska prema Washingtonu zbog navodnog obučavanja ekstremista koji se iz te baze upućuju na sirijske bojišnice protiv vladinih snaga. S druge strane Amerikanci to negiraju, govoreći kako njihova baza služi kao zaštita tamo smještenog izbjegličkog logora Rukban, najvećeg u Siriji. Pri tom je znakovito kako ipak u taj logor ne dopuštaju pristup humanitarnim organizacijama.

Prema riječima ruskog generala, teritorija baze ima radijus od 55 kilometara, a njezin perimetar sada kontroliraju sirijske vojne snage. U bazi se, tvrdi Gerasimov, pozivajući se na obavještajne izvore, nalaze postrojbe pobunjenika koji se u njoj obučavaju, a već se nekoliko mjeseci primjećuju njihovi pokreti iz prostora same baze. Kada je nadzor perimetra baze bio slabiji, iz zone At-Tanf izašlo je oko 350 boraca. Postojala je ugroza njihovog zauzimanja sirijskog grada Qariaten ali su sirijske i ruske snage na vrijeme poduzele mjere i uništile njihove postrojbe. Samo postojanje te baze više nema smisla jer je taj dio Sirije u potpunosti očišćen od terorista „Islamske države“, kazao je general Gerasimov u intervjuu za medij Komsomolskaya pravda. Bilo je i zarobljenih osoba iz tog logora te je jasno da se tamo vrši vojna obuka, dodao je.

Gerasimov je također izjavio kako je britanski BBC nedavno objavio informaciju o načinu organiziranja evakuacije islamističkih boraca iz Rakke. Njih 400 bilo je odvedeno od strane kurdskih snaga pod zaštitom Amerikanaca u logor Shaddadi na sjevero-istoku Sirije, na teritorij pod nadzorom Kurda, gdje se također nalazi američka baza. U nju je, navodi dalje Gerasimov, također doveženo još 800-tinjak ISIL-ovaca iz prostora istočno od Eufrata na kojima su borbe protiv „Islamske države“ vodile prokurdske postrojbe SDF, koje su pod zaštitom Amerikanaca. U novom američkom kampu za obuku na sjevero-istoku Sirije (regija Hasaqe), ti se borci obučavaju za novu organizaciju koju se naziva „Nova sirijska vojska“, čija je zadaća destabilizacija stanja u Siriji, tvrdi general Gerasimov.

Podsjećamo da je američki Pentagon u potpunosti negirao ruske optužbe da se na teritoriju američke baze u At-Tanfu vrši obuka boraca sirijske oporbe. Isto je učinio i prije destak dana i s obzirom na optužbe o stvaranju tzv. nove sirijske vojske u američkoj bazi na sjevero-istoku Sirije.

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like