Sirijska vojska u Aleppu pokrenula protunapad

Pokrenuti napadi sirijske vojske 10. kolovoza na sjevero-istočne rubne dijelove zone „1070“ pokazali su se tek početkom velikog napada usmjerenog na presijecaje koridora islamističkih snaga, uspostavljenog prošlog tjedna u njihovoj ofanzivi pokrenutoj s ciljem deblokade postrojbi „Al-Nusre“ u istočnom Aleppu. Iako je taj koridor praktički već svega dan nakon što je bio uspostavljen, zauzimanjem dominantnih točaka od strane vladinih snaga bio „pokriven“ vatrom, poglavito snajperima, i kao takav vrlo opasan i teško upotrebljiv, čini se kako takva pozicija ipak nije zadovoljila zapovjednike sirijske vojske na terenu i u Glavnom stožeru. Već 11. kolovoza vladine snage počele su nanositi snažne raketne, topničke i zračne napade na položaje islamista u zoni „1070“, kvartu Ramuss i uz njega neposredno naslonjenog kompleksa vojnog učilišta, kao i u južnim prigradskim naseljima Al-Hikma i Ash-Shurfa. Koristili su haubice, višecjevne bacače raketa, tenkove i jurišne zrakoplove. U bombardiranju su sudjelovali i ruski zrakoplovi iz baze „Hmeymim“ pokraj Latakije.

Pješački napad pokrenut je iz četiri smjera: 1. sa sjevero-istoka zone „1070“ u njezin središnji dio; 2. s lokacije Hamdaniya na vojno učilište; 3. iz Amiriye na civilni komlpeks u kvartu Ramuss; i 4. sa strane tvornice cementa na istok kvarta Ramuss. U napadu su sudjelovale specijalne postrojbe sirijske vojske „Tigrovi“, iračka šijtska milicija „Harakat al-Nudžaba“ i libanonski „Hezbollah“.

Tijekom proteklog dana i u noći 12. kolovoza pristizala su proturječna priopćenja o stanju na jugo-zapadu Aleppa, u kojima su vladini izvori govorili o zauzimanju pojedinih lokacija, a oni islamistički, o odbijanju svih napada.

Međutim, danas ujutro postali su poznati rezultati boja vođenog dan ranije. Probiti obranu islamista u njihovom ranije uspostavljenom koridoru vladine snage nisu uspjele, neovisno o snažnim udarima. One su se uspjele neznatno pomaknuti naprijed jedino u zoni „1070“ i pod nadzor stavili jugo-istočni dio Ramussa i prići civilnom kompleksu zgrada na sjeveru tog gradskog kvarta.

Radi se ipak o prilično skromnim uspjesima s obzirom na prvotno zacrtane planove ali i na količinu upotrebljene vatrene moći vladinih snaga na ipak, u velikoj mjeri izolirane islamističke snage.

Nedavno je pristigla informacija o tome, kako je tijekom jutra dio islamističkih boraca pokušao napustiti zonu vojnog učilišta formirajući autokolonu ali ju je uništilo sirijsko zrakoplovstvo. Trenutačno se vode borbe u istočnom dijelu tog vojnog kompleksa.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like