Sirijska vlada evakuira stanovnike i pobunjenike iz predgrađa Damaska u regiju Idlib

Da se u Siriji događa nešto veliko, osim nedavnog vojnog ulaska turskih snaga u sirijsku pograničnu zonu, potvrđuju i vijesti o započetoj službenoj evakuaciji 26. kolovoza stanovnika i pobunjeničkih postrojbi iz prigrada Damaska Daraye.

Vlada je počela evakuaciju stanovnika ali i pobunjenika i članova njihovih obitelji iz tog grada, a prevozi ih se u sjevero-zapadnu regiju Idlib koja je pod nadzorom pobunjeničkih islamističkih snaga. Planira se autobusima evakuirati nekoliko tisuća građana. Mediji procjenjuju, kako je u gradu koji je pod okruženjem vladinih snaga ostalo oko 4 tisuće stanovnika. Inače, do 2012. godine i početka građanskog rata tamo je živjelo oko 250 tisuća stanovnika.

Sirijska državna televizija pokazala je snimke prvih autobusa koji su počeli evakuirati stanovnike, među kojima je vidljivo i nekoliko pobunjenika s prepoznatljivim dugim bradama, kako sjede zajedno sa svojim obiteljima. Sirijske vlasti također priopćavaju kako su pojedini pobunjenici pristali na predaju, u zamjenu za vladinu amnestiju.