Širi se kaos: bitka za glavnu jemensku luku Aden

Novi problemi za Saudijsku Arabiju i arapsku koaliciju pod njezinim vodstvom u jemenskom ratnom sukobu. U nedjelju, 28. siječnja, premijer Jemena Ahmed bin Dagher optužio je separatističke snage na jugu zemlje (nemaju veze sa šijtskim pobunjenicima hutima na sjeveru, op. GN.), za pokušaj prevrata i zauzimanja glavnog grada južnog Jemena – Adena. Pozvao je Saudijsku Arabiju za uključivanje u nastalu situaciju.

U Adenu upravo traju snažne ulične borbe između vladine vojske i postrojbi južnih separatista, koji nisu povezani sa šijtskim pokretom „Ansar Alla“ (huti) koji nadzire glavni jemenski grad Sanu.

Borbe se vode u nekoliko gradskih kvartova, a navodno su separatisti zauzeli i pojedine vladine objekte. Prema današnjim informacijama, koje prenosi agencija Saba pozivajući se na tamošnje Ministarstvo zdravstva, poginulo je najmanje 12 osoba, a još ih je 132 ranjeno.

Aden je trenutačno „zamjenski“ ili privremeni glavni grad Jemena budući da je Sana od 2014. godine u rukama huta. Inače, u vrijeme prije ujedinjenja Jemena, Aden je bio prijestolnica Južnog Jemena, a odatle i postoje separatističke težnje juga zemlje.

Sukobi između vladinih i separatističkih snaga izbili su nakon isteka roka ultimatuma koji su vladi uputili separatisti, koji zahtijevaju ostavku vlade i formiranje nove izvršne vlasti. Spomenuti premijer izjavio je kako se radi o pokušaju prevrata u Adenu i pozvao je na prestanak sukoba i pokretanje dijaloga.

Podsjećamo da su separatisti još u svibnju prošle godine, s ciljem ponovnog osnutka Južnog Jemena osnovali tzv. prijelazno vijeće Južnog Jemena (sastoji se od 26 osoba), čiji je vođa postao netom ranije smijenjeni guverner regije Aden Aydarus al-Zubeidi, kojeg je smijenio aktualni predsjednik Jemena Mansour Hadi koji se nalazi u izbjeglištvu u Rijadu i ne uživa nikakav stvarni autoritet. Iza južnih separatista navodno stoje UAE (iako je Abu Dhabi, uz Rijad, glavni član arapske koalicije), što se protivi interesima Saudijske Arabije. UAE se, naime, zadovoljavaju uspostavom nadzora nad nekadašnjim Južnim Jemenom i  tamošnjim pomorskim lukama, što i je glavni cilj Emirata, koji na taj način želi pod svoj gospodarski (i sigurnosni) nadzor staviti mrežu luka od juga Arabijskog poluotoka do obala Istočne Afrike. Oni se ne žele iscrpljivati u beskonačnim borbama s hutima na sjeveru zemlje koji ih uopće ne zanima, a koji je, opet, primaran cilj Saudijske Arabije koja graniči upravo s tim dijelom Jemena i čiji šijtski pokret smatra destabilizirajućim za svoje energentima bogate južne regije naseljene šijtima.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like